Около половин милиард долара струват ракетите от ПВО системите, използвани през изминалата нощ от Израел за защита от иранското нападение, съобщават източници от различни военните канали в Телеграм. Според онлайн изданието I24 News Техеран е осъществил атака с точно 185 дрона, 110 ракети земя-земя и 36 крилати.

Говорителят на израелските отбранителни сили адмирал Даниел Хагари потвърди, че освен "Железен купол" и "Пейтриът", е била използвана и системата "Стрела", която работи извън атмосферата.

"Неутрализирахме 99% от атаките срещу нас. По-голямата част от ракетите са прехванати извън границите на държавата Израел. Установени са няколко попадения, сред които във военна база в южната част на страната, но щетите по инфраструктурата са леки", обяви Даниел Хагари.

Ранено е 10-годишно момиче бедуин в района на град Арад в пустинята Негев.

Противно на изявлението на Даниел Хагари, иранската държавна агенция ИРНА твърди, че "в най-голямата военновъздушна база в Негев са нанесени сериозни щети".

Активно участие при неутрализирането на атаката са взели и разположените в Близкия изток американски сили. 

"Съгласно нашия непоклатим ангажимент в подкрепа на сигурността на Израел, американските сили в региона свалиха дронове, пуснати от Иран и насочени срещу Израел", каза анонимен представител на Пентагона, цитиран от АФП. "Нашите сили остават в позиции да оказват допълнителна подкрепа в сферата на отбраната и да защитават американските сили, действащи в региона", добави той.

Кралските военновъздушни сили на Великобритания също съобщиха, че техни изтребители са използвани за сваляне на ирански безпилотни самолети.