На координационна среща, инициирана от президента на ПЕС Сергей Станишев, леви премиери, партийни лидери и еврокомисари призоваха Европейския съвет за постигане на споразумение за Фонда за възстановяване на Европа и следващия бюджет на ЕС. Социалистите се обединиха около позицията, че европейските граждани не трябва да бъдат изправяни пред избора между икономическо възстановяване от кризата и спазването на върховенството на закона.

"Не можем да започнем 2021 г. с бюджет от 2020 г., сякаш пандемията не се е случила. Вече в продължение на няколко месеца социалистите са готови да подкрепят Фонда за възстановяване на Европа и следващия дългосрочен бюджет на ЕС. Време е всички европейски лидери да го направят чрез споразумение, което да запази обвързването на върховенството на закона с европейския бюджет. Няма как основните ценности на европейския проект да станат обект на преговори и компромиси или да бъдат пожертвани.

Икономическите и социалните последствия от пандемията все още не са отминали. Гражданите и бизнесите се нуждаят от подкрепа. Настояваме правителствата на Унгария и Полша да оттеглят ветото си, за да може средствата да стигнат незабавно до най-засегнатите от кризата. Следващите няколко дни ще са решаващи. Бих искал да благодаря на колегите от Германската социалдемократическа партия, които в рамките на Германското председателство, правят и невъзможното, за да бъде намерен изход от кризата", заяви Станишев.

По време на срещата лидерите от ПЕС приветстваха напредъка по отношение подготовката за ваксинация в европейските държави. Според социалистите пандемията все още продължава с пълна сила и страните от ЕС трябва да работят координирано, за да бъде избегната трета вълна. Участниците в срещата се обединиха, че ваксините трябва да бъдат разпределени бързо и ефективно, като се гарантира равен достъп за всички страни и граждани на ЕС.

Снимка: ПЕС

Левите премиери и комисари обсъдиха и социалните теми, които ще бъдат разглеждани на предстоящия Европейски съвет. Те заявиха готовност да отстояват леви инициативи като Схемата за помощ при безработица (SURE), както и политиките от Младежката гаранция, с цел справяне със социалноикономическите последици от пандемията. Социалните политики ще бъдат и във фокуса на предстоящото Португалско председателство на ЕС, водено от премиера на страната Антонио Коща.