В Истанбул започна среща между руския патриарх Кирил и Вселенския патриарх Вартоломей. "Радваме се да приветстваме Светейшия патриарх на Москва и на цяла Русия, пристигнал, за да обсъдим актуални въпроси от взаимен интерес", каза Вартоломей в приветственото си слово, цитирано от ТАСС.

"Вярваме в силата на диалога. Ние, религиозните водачи, трябва да използваме диалога за решаване на тези въпроси", добави той.

Предстоятелят на Цариградската патриаршия напомни, че утре започва работа епископски събор на оглавяваната от него православна църква, "на който ще бъдат представени всички действащи митрополити. За последен път те се събраха преди три години", уточни той.

Киевската патриаршия, самопровъзгласила се в Украйна след разпадането на Съветския съюз и непризната от другите православни църкви, изпрати неотдавна до Вартоломей официална молба, подкрепена от украински депутати, да бъде призната за пълноправна църква в православния свят.

Украинските власти неведнъж са правели опити да създадат поместна православна църква, независима от Московската патриаршия, отбелязва ТАСС.

Украинската православна църква към Московската патриаршия се надява днешната среща между патриарсите Кирил и Вартоломей да се отрази положително на отношенията между православните църкви в света и да укрепи единството им. Това написа днес във Фейсбук протойерей Миколай Данилевич, заместник-ръководителят на Отдела за външноцърковни връзки на УПЦ (МП).

Според анализатори на днешната среща руският патриарх ще се опита да убеди Вартоломей да не приема отделяне на украинската църква, подчинена на Киевската патриаршия.