Православните в Москва и Киев се готвят за предстоящо историческо решение: самопровъзгласилата се църква на Украйна може скоро да бъде призната от Константинополската патриаршия и да се освободи от руската духовна опека - възможност, смятана в съседната страна за "катастрофа".

Православните украинци са разделени: мнозина принадлежат към църквата, свързана с Московската патриаршия, други са верни на Киевската патриаршия, самопровъзгласила се в отскоро независима Украйна през 1992 г. и непризната в момента от никоя православна църква.

Константинополският патриарх Вартоломей, чието седалище е в Истанбул - "пръв сред равни" измежду другите православни патриарси, получи от Киевската патриаршия официална молба, подкрепена от украински депутати, тя да бъде призната за пълноправна църква в православния свят. Предстои той да се произнесе за религиозното бъдеще на Украйна.

Ако Вартоломей одобри молбата на Киев за независимост, "никой не знае как ще се развият нещата на практика" и по-специално колко църкви и манастири в Украйна може да изгуби Москва, коментира руският независим експерт Андрей Десницки.

Русия и Украйна са в остра вражда, откакто през зимата на 2014 г. властта в Киев мина в ръцете на прозападни сили; после Москва анексира украинския полуостров Крим, а в Източна Украйна избухна конфликт с проруски сепаратисти, взел досега над 10 000 жертви.

Тези събития засилиха напрежението между двата клона на украинското православие и накараха мнозина украинци да обърнат гръб на Московската патриаршия.

"Опитите за отделяне на Украинската православна църква от Московската патриаршия може да предизвикат катастрофа" в православния свят, отбеляза руският патриарх Кирил, който ще посети Турция в петък и ще убеждава Вартоломей да не взема решение в този смисъл.

Константинополската патриаршия е по-стара, но тази в Москва обединява повече вярващи и повече енории. Ако Московската патриаршия изгуби влиянието си в Украйна, сериозно ще пострада положението й в православния свят.

"Пряка заплаха"

Източник в украинското правителство увери АФП, че Киев е "на косъм" от създаването на нова независима църква въпреки "трудностите", които се очертават с оглед срещата на руския патриарх Кирил с Вартоломей.

През последните месеци украинският президент Петро Порошенко критикуваше все по-често лоялния към Москва клон на православната църква - религиозната общност с най-голям брой енории в страната.

В края на юли например Порошенко го нарече "пряка заплаха за националната сигурност" на Украйна.

От своя страна украинската църква към Московската патриаршия се оплака от намеса на държавата в църковните дела.

"Не желаем Църквата да бъде използвана в геополитическата схватка", посочи отец Миколай Данилевич, говорител на този клон от украинското духовенство.

"Обтегнати отношения"

Според руския експерт по религиозните въпроси Роман Лункин след 2014 г. патриарх Кирил е действал "изключително предпазливо" в украинската църква към Московската патриаршия, за да не засили още повече противопоставянето срещу Русия.

Московската патриаршия например не е подпомагала никога директно украинските сепаратисти и е оставила енориите от анексиран Крим под юрисдикцията на своя киевски клон.

Украинската църква, свързана с Москва, се надява, че патриарх Кирил ще успее да убеди Вартоломей да отхвърли молбата на самопровъзгласената църква и на украинските депутати.

"За Църквата тази среща е нещо като срещата на върха Тръмп-Путин", коментира отец Данилевич, имайки предвид историческите преговори между двамата лидери в Хелзинки през юли.

Според Лункин отношенията между Кирил и Вартоломей са "обтегнати" и това най-ясно пролича през 2016 г., когато руският патриарх не участва в Всеправославния събор на остров Крит за пръв път от над 1000 години.

Московската патриаршия още не е простила на Константинопол, че след разпадането на Съветския съюз взе под своя юрисдикция част от Естонската православна църква.

Московската патриаршия упреква Константинопол и за връзките му с енориите на украинската диаспора в Канада и САЩ, заявили, че подкрепят самопровъзгласилата се Киевска патриаршия.

По думите на руския независим експерт Андрей Десницки Московската патриаршия може би ще помоли Кремъл "да използва влиянието си" върху турския президент Реджеп Тайип Ердоган, за да упражни той натиск върху Вартоломей.