Папа Франциск пристигна днес в Будапеща на необичайно кратко посещение, което ще подчертае разногласията с премиера суверенист Виктор Орбан по редица въпроси, най-вече за миграцията, съобщиха световните агенции.

Светият отец ще прекара само седем часа в унгарската столица, за да предстоятелства заключителната литургия на Международния евхаристиен конгрес, започнал миналата неделя. Преди това той ще се срещне за трийсетина минути в Музея на изящните изкуства с президента на Унгария Янош Адер и министър-председателя Виктор Орбан, както и с епископи и представители на еврейски общности в страната, предаде Ройтерс.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Следобед 84-годишният папа ще отпътува за Словакия, където ще остане много по-дълго и ще посети четири града, преди да се завърне в Рим в сряда.

Организаторите очакват над 75 хиляди души на литургията, която ще се състои на Площада на героите в Будапеща при слаби ограничителни мерки срещу коронавируса, въпреки че Унгария, подобно на останалата част на Европа, е изправена пред нарастващ брой инфектирани с новия силно заразен вариант "Делта", съобщи Асошиейтед прес.

Въпреки призивите на здравните власти организаторите на конгреса решиха да не изискват удостоверения за ваксиниране или тестване, носене на маски и спазване на дистанция. Те все пак са поръчали 30 хиляди маски за литургията и призовават присъстващите да бъдат предпазливи.

По време на полета от Рим папата изглеждаше в добра форма и остана толкова дълго да разговаря с придружаващите го журналисти в задната част на самолета, че се наложи един помощник да му напомни да се върне на мястото си, когато започна приземяването, отбелязва АП.

Снимка: БТА/АП

Снимка: БТА/АП

Снимка: БТА/АП

Снимка: БТА/АП