Още двама души, заподозрени във връзка с бомбения атентат на 13 ноември в Истанбул, са поставени под арест, съобщи турската телевизия Хабертюрк.

С това броят на лицата, изпратени зад решетките в рамките на разследването, нарасна на 19 души.

Последните двама, изпратени в ареста, са помогнали на терористката Ахлам Албашир, която оставя бомбата на оживения пешеходен булевард "Истиклял" в Истанбул, и на Билял Хасан, предполагаемия организатор на нападението, да влязат нелегално в Турция през граничещия със Сирия окръг Хатай.

Единият от двамата задържани е отхвърлил отправените му обвинения, докато другият е признал, че е организирал трафик на мигранти, но е отрекъл да е знаел за плановете на терористите.

Отделно, едно лице е било арестувано във връзка с видеозапис, разпространяван в социалните медии, на който изглежда си правят шега с атентата на бул. "Истиклял". На записа, заснет на площад Таксим, откъдето минава бул. "Истиклял", той и още две лица държат чантa, напомнящa за торбата с експлозива на сирийската Ахлам Албашир, говорят на арабски и създават впечатление, че оставят взривно устройство, след което хукват да бягат, причинявайки паника сред очевидците на действията им. Видеото предизвика възмущение в обществото.

В съобщението на полицията за извършения арест се посочва, че същото видео на същото място е било публикувано в социалните медии още преди атентата на 13 ноември, а в Турция е останало единствено вече арестуваното лице, докато останалите двама предполагаеми майтапчии са напуснали страната на още на 8 и на 10 ноември.