Петима души, подпомагали атентаторите в Истанбул, са задържани в България, още осем души пък арестува турската полиция. 

При взрива на 13 ноември на пешеходната улица "Истиклял" в центъра на Истанбул бяха убити 6 души, а 81 бяха ранени. Турските власти обвиниха за атентата Кюрдската работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), които Анкара разглежда като разклонение на ПКК. 

Тази сутрин българската прокуратура съобщи за задържането на петима чужди граждани, заподозрени в оказването на логистична подкрепа на извършителите.

При задържането на петимата са използвани сили на отряда за борба с тероризма, операцията е подпомогнало и контраразузнаването, каза пред журналисти прокурорът от Софийската градска прокуратура Ангел Кънев, цитиран от БТА. Той допълни, че по случая се работи от вторник като действията текат съвместно между България и Турция.

По-рано говорителят на главния прокурор Сийка Милева отбеляза, че помощта, която са оказвали петимата, е по-скоро след атентата - логистична и комуникационна.

Само за четирима от задържаните прокуратурата иска постоянен арест, тъй като за петия обвинен - жена със здравословни проблеми, разследващите са преценили, че не трябва да бъде в ареста.

Освен за подпомагане на терористична дейност, петимата са обвинени и за "каналджийство", трафик на хора и контрабанда, коментира Ангел Кънев. Той допълни, че предстоят още редица действия по разследването като са отправени молби за правна помощ до няколко държави. Продължава издирването на един човек, за когото в Турция има издадена заповед за арест.

От петимата задържани у нас само един е с двойно гражданство - българско, останалите са чужденци, посочи Ангел Кънев. По думите му обвинените са влезли на територията на страната ни незаконно.

Софийският градски съд ще заседава по-късно днес по искането на прокуратурата за постоянното задържане на четиримата. 

Милева изрази благодарност за съвместната работа с турските служби. Тя поясни, че задържаните у нас са имали по-скоро логистична дейност след извършването на атентата. 

Междувременно още осем души са били задържани в Турция по подозрение за връзка с експлозията в Истанбул миналата неделя, съобщи Анадолската агенция, на която се позова БТА.

В съобщението от днес се казва, че арестите са извършени в рамките на разследването, което извършва републиканската прокуратура в Истанбул.

Според турското следствие те са оказвали помощ на извършителката Ахлам Албашир, както и на още един терорист, издирван във връзка с нападението - Билял Хасан, да пресекат незаконно държавната граница.

В петък турският съд остави ареста 17 от първоначално задържаните десетки по подозрение за участие в организирането на нападението.