Полският президент Анджей Дуда подписа снощи закон, с който се връщат на работа съдии от Върховния съд, които бяха принудени да се пенсионират по-рано, въпреки че ЕС осъди отстраняването им като нарушаващо демократичните стандарти, предаде Асошиейтед прес.

По-рано вчера Европейският съд постанови, че Полша трябва незабавно да преустанови действието на закон, който принуждава някои съдии от полския Върховен съд да се пенсионират, като намалява пенсионната възраст. Според решението, пенсионираните полски върховни съдии трябва бъдат върнати на работа. Президентът Анджей Дуда подписа снощи промените, с които се отменят разпоредбите за по-ранно пенсиониране.

Бързата реакция на президента последва на фона на опитите на управляващата консервативна партия "Право и справедливост" (ПиС) за намаляване на напрежението с ЕС, отбелязва АП. Партията твърдеше, че със закона за ранното пенсиониране прочиства съда от корумпирани магистрати, но опонентите я обвиниха, че се опитва да отстрани критичните гласове.

С промените, които наложи ПиС, пенсионната възраст на полските върховни съдии бе намалена от 70 на 65 години, с което 27 от 72-мата съдии бяха предсрочно освободени. Законът засегна председателя на полския Върховен съд, който не можа да завърши 6-годишния си мандат.