Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди полските консервативни управляващи, че има огромен риск страната им да излезе от ЕС, предаде Франс прес.

"Това е извънредно сериозен въпрос, драматично сериозен въпрос. Бих искал хората, които са поели по този път, да дойдат на себе си", заяви във Варшава бившият полски либерален премиер.

"Полекзит, тоест излизане на Полша от ЕС, за жалост ми изглежда възможен не защото (лидерът на управляващата консервативна партия) Ярослав Качински е намислил такъв план. Той казва, че няма такова намерение", каза Туск, но припомни, че и бившият британски премиер Дейвид Камерън не е възнамерявал да извади страната си от ЕС и всъщност е положил големи усилия да избегне Брекзита.

"Няма значение дали Ярослав Качински планира излизането на Полша от ЕС или само задейства процеси, които може да доведат до това", заяви Туск, имайки предвид напреженията между Варшава и Брюксел.

Европейската комисия и някои страни от ЕС упрекват полските консерватори, че поставят в опасност основополагащите принципи на правовата държава, например с опита си да подчинят съдебната власт с редица спорни реформи