Съдът на ЕС нареди на Полша незабавно да отмени закона, който намали пенсионната възраст за съдиите от Върховния съд, като междинна мярка, докато се произнесе по спорната съдебна реформа, предаде ДПА.

Европейската комисия внесе жалба срещу Полша в съда в Люксембург с мотива, че новият закон, въведен през април, нарушава фундаменталните ценности на ЕС.

Брюксел е в остър конфликт с Варшава от края на 2015 г. поради опасения, че реформите, въведени от консервативното правителство на Полша, поставят съдебната власт под прекомерно политическо влияние. Въпросната реформа намалява пенсионната възраст на върховните съдии от 70 на 65 години, мярка, която доведе до напускането на 21 от тях, включително председателката Малгожата Герсдорф.

Съдиите, засегнати от новата възраст за пенсиониране, могат да помолят полския президент за продължаване на мандата им, но, както отбеляза Комисията,, няма ясни критерии за подобно решение. Управляващата партия "Право и справедливост" твърди, че така прочиства съда от корумпирани съдии, но опонентите я обвиняват, че се опитва да отстрани критичните гласове.

Полша трябва "незабавно да суспендира" закона за ранното пенсиониране, прилагайки решението със задна дата за съдиите от Върховния съд, засегнати от този закон, гласи днешното решение на Съда на ЕС. Съдът тепърва трябва да се произнесе дали полската реформа нарушава правилата на ЕС - процес, който може да продължи седмици или дори месеци, отбелязва ДПА.

Междувременно обаче, заместник-председателят на съда Росарио Силва де Лапуерта призна, че има риск от "сериозна и непоправима вреда за интересите на ЕС", ако се установи, че намаляването на пенсионната възраст е в нарушение на европейското законодателство. Тя отбеляза, че президентът на Полша вече е назначил поне 27 нови съдии и са обявени вакантни места за още няколко поста, включително за председател на Върховния съд. Тези стъпки са наложили да се действа спешно, заяви Съдът на ЕС в днешното си решение, отбелязвайки, че "е в ход дълбока и ускорена промяна в състава на Върховния съд", което може да се отрази на "кардиналното право" на справедлив процес.

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки, който беше в Брюксел за срещата на върха на ЕС, заяви, че Варшава е получила решението на съда и ще го анализира.