Изгориха знамето на Европейския съюз на шествие в Полша. Страната отбеляза 100-годишнината от обявяването на независимостта си в края на Първата световна война.

По информацията на местните сили за сигурност в шествието в столицата Варшава са се включили около 250 000 души.

Крайните националисти хвърляха димки и пиратки. Те публикуваха снимки в социалните мрежи, на които се вижда как знамето на Евросъюза е изгорено.

Президентът Дуда, премиерът Матеуш Моравецки и други полски лидери се събраха вчера в центъра на Варшава, за да отбележат възраждането на страната.

Събралите се, облечени в националните цветове бяло и червено, изпяха националния химн под съпровода на военен оркестър. Дуда произнесе реч, в която призова страната към единство.

В общото шествие имаше представители на властите и членове на крайнодесни организации, отбелязва АП. Президентът, премиерът и лидерът на консервативната партия "Право и справедливост" Ярослав Качински вървяха начело, с голямо знаме, носено от войници, на което бяха изписани думите "За теб, Полша". На разстояние зад тях бяха националистите, много от които носеха червени факли и национални знамена. Забелязани бяха обаче и други символи, включително знаме на крайнодесния Национален радикален лагер, който е един от водещите организатори. На знамето е изобразена стилизирана ръка, държаща меч.

Имаше и знамена на Форца нуова, италианска група, чийто лидер Роберто Фиоре се самоопределя като фашист.

Първоначално призивът на организаторите да се използват само бяло-червените национални знамена, въздържайки се от други символи, доведе до провал на преговорите за общо шествие. Споразумение за него беше постигнато през последните дни, отбелязва АП.

В предишни години представители на ултранационалистически и крайнодесни организации организираха във Варшава на шествие независимостта, при което редовно ставаха сбивания, сблъсъци с полицията и с участници в контрапротести, а на шествията неведнъж бяха забелязани и неонацистки символи, припомня ТАСС. Тази година кметицата на Варшава Хана Гронкевич-Валц опита да забрани проявата, тъй като не беше уверена, че ще може да гарантира сигурността, но президентът Дуда и премиерът Моравецки подеха инициатива за общонационално шествие, като поканиха всички желаещи. След това забраната на кметицата бе отменена с решение на Варшавския окръжен съд.