Държавната дума в Русия прие декларация, с която осъжда инициативата за демонтиране на съветския паметник "Альоша" в Пловдив.

На откриването на пролетната сесия на Думата председателят Вячеслав Володин предупреди властите в Пловдив да не забравят за последствията в случай, че бъде премахнат паметника.

"Никога няма да простим", казва Володин, цитиран от БНТ.

"Нека този призив бъде на масата на всеки национален парламент, нека този призив бъде на масата на всеки общински съветник в Пловдив. И ако предприемат тази стъпка, трябва да разберат последствията от нея. Ние никога няма да им простим това, защото това не касае нас, днес живите, а тези, които загинаха и не могат да кажат дума за себе си, не могат да се защитят, но благодарение на тях днес има България", казва още Володин.

Той припомни, че България е била сред страните от хитлеристката коалиция по време на Втората световна война.

"Днес новите фашисти, новите нацисти, които дойдоха на власт, разбира се, искат не само да пренапишат историята, но и да премахнат всички паметници, които напомнят на хората за времето, когато фашистите са били на власт в България", заключи Володин.

Миналата седмица общински съветници от "Демократи за силна България", част от групата на "ПП-ДБ", внесоха предложение за преместването на Паметника на Съветската армия в Пловдив до края на годината. Руските депутати обявиха предложението за "предателство на общата ни победа" през Втората световна война.