Кметът на Пловдив Костадин Димитров е възложил да се направи анализ колко ще струва провеждането на местен референдум за съдбата на Паметника на Альоша както и колко би струвало евентуалното премахване на монумента. Строителният отдел пък трябва да изследва сърцевината на паметника.

"Обществото трябва да има ясна представа кое колко ще струва и какъв ще е отзвукът от целия дебат", заяви Костадинов, цитиран от БНР, и допълни, че дебатът е в Общинския съвет, а ако има решение за референдум, то ще се съгласи с това.

"Ясно казахме и в предизборната кампания - няма да бъдем разделител на обществото", допълни кметът. По думите му обаче за града първо трябва да се решат важните въпроси за чистота, транспорта, задръстванията, образованието. Той е категоричен, че повечето от пловдивчани при срещите си с него, поставят именно тези теми, а не бъдещето на паметника.

"Силно сме мотивирани първо да съградим, преди да разрушим нещо. Моето лично мнение съм си го оставил вкъщи, когато съм станал кмет на града", заяви Димитров.

Той смята, че темата макар и актуална е силно политизирана и трябва да се дебатира. Социологията я поставя на 4-5-6 място, посочи Димитров.