Това е гледка, която от почти 14 години никой не е виждал: от Долен Манхатън чак до Харлем.

Вижте снимки >>>

Посетителите на наблюдателната платформа или т.нар. обсерватория на новия Световен търговски център, чийто предшественик бе разрушен в терористичното нападение на 11 септември 2001 година, ще могат да се насладят на гледката от днес, информира ДПА, цитирана от БТА.

Очаква се туристи от цял свят да посещават обсерваторията: когато сканират билетите си на входа, те ще бъдат поздравявани на родния си език, страната им ще светва на голям глобус и на екран ще се появява връзката между родината им и Ню Йорк.

Ръководителят на компанията, която управлява платформата за наблюдение, Дейвид Чекитс посочи, че по първоначални оценки в силните дни се предвиждат 10 000 посетители. Очаква се да остават около един час, като хапват и си купуват по нещо, докато се наслаждават на гледката.

Искаме да осигурим едно много специално преживяване за всеки, посочи той. Близо до входа има стая, наречена Гласове, където инженери, архитекти и строителни работници разказват за преживяванията си при възстановяването на Световния търговски център.

В обсерваторията има неща, които припомнят за терористичното нападение, но не в тази посока е съсредоточено вниманието. Освен това никой не иска посетителите да си спомнят ужаса на нападенията точно преди да се качат на асансьора, който ще ги изкачи на 400 метра над земята.

Това е най-бързият асансьор в западното полукълбо, заяви Дейв Кършнър, който работи в обсерваторията. 381 метра за 47 секунди, уточни той. Обикновено един асансьор се приема за бърз, ако се движи с една трета от тази скорост.

Преживяването започва още в асансьора. Той е направен изцяло от екрани, представящи Ню Йорк през последните 500 години. Когато асансьорът пристигне на 102 етаж се открива спираща дъха гледка към Ню Йорк - виждат се мостове, двете реки, острови и дори съседен Ню Джърси. В ясен ден може да наблюдава гледката на 80 километра.

Интересът към платформата вече е голям - продадени са над 350 000 билета преди официалното й откриване.