Възпоменателни церемонии имаше в Ню Йорк и във Вашингтон, където преди 13 години самолети, пилотирани от терористи, се врязаха в сградите на кулите близнаци на Световния търговски център и на Пентагона.

Американският президент Барак Обама, първата дама Мишел Обама, вицепрезидентът Джо Байдън и членове на персонала на Белия дом се събраха на Южната морава, за да спазят минута мълчание в памет на загиналите.

Възпоменателна церемония имаше и в Ню Йорк, на мястото, където едно време се издигаха кулите близнаци. Близки на жертвите четоха имената на загиналите. Четенето се прекъсваше на четири пъти в минутите, в които преди 13 години терористи блъснаха в кулите близнаци два пътнически самолета, после разбиха един в Пентагона, а накрая четвърти, пилотиран от тях самолет, падна в щата Пенсилвания.

Вижте снимки>>

Ню Йорк вече има свой музей в памет на жертвите на атентатите, разположен на 20 метра под земята, обграден от бетонни стени и описван като един от най-мрачните музеи в света.

Музеят отвори врати през май и вече е посетен от над 900 000 души, предаде ДПА, цитирана от БТА. В навечерието на 13-ата годишнина от атентатите в него беше представена нова изложба, посветена на многогодишното преследване на Осама бин Ладен, който организира атентатите от 11 септември 2001 г.

Една от инсталациите в памет на жертвите съдържа 2983 листчета хартия, залепени на една от стените, като всяко листче е боядисано в различен нюанс на синьото, символизиращо всяка една от жертвите на атентатите. Инсталацията е дело на твореца от Ню Йорк Спенсър Финч.

В същата зала на екран се прожектират портрети на жертвите.
На друго място има снимки на жертвите. На някои от тях те се смеят, на други лицата са сериозни и именно това прави експозицията в музея още по-човешка и затрогваща.

Музеят струва 700 милиона долара, но преди откриването си породи полемика. Под музея бяха погребани останки на 1115 жертви на атентатите, които така и не бяха идентифицирани и няколко семейства на загиналите протестираха и определиха това като израз на неуважение.

Цената на билетите от 24 долара също породи критики. За безвкусица беше сметнат магазинът към музея, в който се продават чадъри, шапки, портмонета и връзки, на които е изписано 9/11.