Атентатор самоубиец се взриви на сватба в Кабул, като уби най-малко 63 човека и рани поне 182

души, заяви говорител на афганистанското вътрешно министерство, цитиран от световните агенции и БТА.

Сред жертвите има жени и деца, каза говорителят на ведомството Насрат Рахими.

Нападението е извършено в сватбена зала в западната част на афганистанската столица, в шиитски квартал. Тя е била пълна с хора.

Снимка: AP/БТА

 Вижте още снимки >>

Домакините на афганистанските сватби често приемат стотици или дори хиляди гости, като празненствата се провеждат в огромни зали, а мъжете обикновено са отделени от жените и децата.

Камикадзето се взривило близо до сцената с музиканти и "всички младежи, деца и всички хора които се намираха там, бяха убити", разказва един от свидетелите, цитиран от Асошиейтед прес. Очевидецът бил в женската секция, когато чул мощен взрив от залата на мъжете.

"Всички бягаха отвън, викащи и плачещи. В продължение на около 20 минути залата беше пълна с дим. Почти всички в секцията за мъже са или мъртви, или ранени", каза той, цитиран от "Фокус".

Взривът дойде по време на финалната фаза на преговорите между САЩ и талибаните, като се очаква, че ще доведат до намаляване на американското военно присъствие в Афганистан. Талибаните обаче отрекоха отговорност за взрива и осъдиха нападението.

Ислямски сунитски бойци, включително от талибаните и групировката "Ислямска държава", многократно са нападали хора от шиитските малцинства в Афганистан и съседен Пакистан. Бунтовнически групировки в Афганистан често извършват атентати над местни сватби, понеже те се разглеждат като лесни мишени, в които липсват строги мерки за сигурност.