Лондонското летище "Хийтроу" ще отмени общо 172 полета в понеделник и вторник, след като един от профсъюзите обяви по-рано тази седмица, ще смята да започне стачка, предава BBC. Според телевизията близо 90% от целия персонал на летището са заявили намерението си да прекратят работа заради провалените преговори, целящи подобряване условията на труд и увеличаване на заплащането.

все още не е обявило кои точно полети ще бъдат отменени, като от съоръжението предупредиха пътниците да проверяват често дали тяхното пътуване е сред засегнатите, ако това е така те могат да поискат обезщетение или да го насрочат за друга дата.

Според "Хийтроу", 91 авиокомпании ще бъдат засегнати ако персоналът на летището в размер на около 2,5 хил. души прекрати работа. 

Юнайт (Unite), най-големият британски профсъюз, отхвърли поредно предложение на летищните власти за повишаване на заплатите на служителите. Летището е най-натовареното във Великобритания.

Юнайт предупреди, че близо 88 000 пътници могат да бъдат засегнати, ако в понеделник и вторник бъдат отменени 20 процента от полетите. Това ще наложи да бъдат изплатени обезщетения на стойност 2,3 млн. бр. лири (2,8 млн. долара). Разходите могат да се удвоят, ако синдикатът проведе и следващата планирана 48-часова стачка на 23 и 24 август.