Русия за първи път ясно призна днес отговорността на организацията "Ислямска държава" (ИД) за атаката срещу концертната зала "Крокус сити хол", която на 22 март отне живота на най-малко 144 души, а Москва заяви, че Украйна е отговорна за нея, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Същевременно за пореден път обвини Украйна, този път, че има "пряка роля" в нападението.

Украинското военно разузнаване е пряко замесено в смъртоносна атака срещу концертната зала "Крокус сити хол" край Москва на 22 март 2024 г., при която бяха убити поне 144 души. Това каза ръководителят на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Александър Бортников, предаде днес ТАСС, цитирана от Ройтерс и БТА.

"Разследването продължава, но вече може да се каже със сигурност, че украинското военно разузнаване е пряко замесено в това нападение", каза Бортников, цитиран от държавната информационна агенция.

Бортников е цитиран от ТАСС, че "Ислямска държава-Хорасан" е изиграла роля в координирането на действията на нападателите, а украинското военно разузнаване също е играло пряка роля.

"По време на разследването (...) беше установено, че подготовката, финансирането, нападението и изтеглянето на терористите са били координирани по интернет от членове на "Ислямска държава-Хорасан" - афганистанския клон на ИД. Това заяви директорът на руската служба за сигурност (ФСС), Александър Бортников, цитиран от руската агенция РИА Новости, на която се позоваха АФП и БТА.

Русия за първи път признава отговорността на ИД, отбелязва Франс прес.

"Ислямска държава" пое отговорност за клането в концертната зала през март, а американски служители казаха, че разполагат с разузнавателна информация, която показва, че то е извършено от афганистанския клон на терористичната мрежа - "Ислямска държава-Хорасан".

Същевременно Москва е отправяла обвинения към Украйна и преди. Прави го и сега без да представи доказателства в подкрепа на твърдението си, посочва Ройтерс.

Украйна многократно отрече да е имала нещо общо с атаката.

Шефът на ФСС също така обвини военния съюз НАТО, че улеснява прехвърляне на "наемници и бойци на международни терористични организации от Близкия изток, Северна Африка и Афганистан" в Украйна, за да могат да воюват срещу руските сили там.

Руският Следствен комитет заяви още в първите дни на април, че разследва украинска следа в нападението край Москва. 12 души, предимно таджики, са задържани във връзка с терористичната атака; арестуваните посочили името на предполагаемия организатор на атентата, който им обещал по един милион рубли (близо 10 хил. евро) на всеки, които е трябвало да получат в Киев.