Канцеларията на руската главна прокуратура заяви, че е изпратила писма до западни страни, в които е поискала от тях да спазват международните задължения по отношение на правораздаването, докато разследват взривовете, засегнали газопровода "Северен поток" и "актовете на тероризъм" в Русия, предаде Ройтерс.

Москва е подразнена от приключилите без окончателен резултат разследвания, подети от някои чуждестранни сили, на експлозиите от септември 2022 г., засегнали газопроводите, по които се доставя руски газ за Западна Европа, пише БТА.

Дания прекрати разследването си през февруари, след като Швеция приключи разследването си и предаде събраните доказателства на германски разследващи.

Руската главна прокуратура каза, че е изпратила писма до Кипър, Франция, Германия и САЩ, след като руски депутати и други официални представители са поискали информация за разследването. Тя каза, че е поискала от тези страни да й предоставят информация за възможното участие на физически лица и организации в планирането, организирането и финансирането на някои терористични актове в Русия, както и за взривовете по тръбопроводите "Северен поток".

Прокуратурата не спомена изрично атаката срещу концертна зала в Москва миналия месец, при която бяха убити повече от 140 души, отбелязва Ройтерс. Кремъл свърза атаката с Украйна, въпреки че каза, че тя е била извършена от ислямисти. Украйна отрича да е замесена.

Русия и Западът си размениха обвинения за взривовете, засегнали "Северен поток". Всяка от страните отрича да е замесена и никой не е поел отговорност. Кремъл заяви, че ситуацията, свързана с разследванията, граничи с абсурд. 

Снимка: БТА/AP

Междувременно секретарят на Съвета за безопасност на Руската федерация Николай Патрушев отново заяви, че следите на терористичния акт в "Крокус сити хол" водят към украинските спецслужби, които били контролирани от САЩ, предаде ТАСС.

Той направи изявлението в Астана по време на ежегодната среща на всички секретари на съвети за сигурност на държавите, членки на ШОС. Патрушев отбеляза, че се стараят да наложат версията, че атентатът е извършен от афганския филиал на ИДИЛ, а не от украинските власти. Секретарят на Съвета за безопасност на РФ повтори тезата на руския президент Владимир Путин, че е важно оперативно да бъдат установени поръчителите и спонсорите на престъплението, при което загинаха 144 души по време на концерт в Подмосковието.

"Следите му /б.р. - на терористичния акт/ водят към украинските спецслужби", заяви Патрушев. И добави, че терористични организации като ИДИЛ и "Ал Кайда" са били създадени от Вашингтон. Той припомни, че непосредствените изпълнители на атентата, а така също и помагачите им, са били арестувани при опит да минат границата, където откъм украинска страна им е бил подготвен прозорец за преминаване.