Русия заяви, че е предложила на САЩ да наложат мораториум на разполагането на ракети със среден и малък обсег, предадоха световните агенции и БТА. Предложението на Москва е във връзка с официалното оттегляне днес на Вашингтон от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

"Предложихме на САЩ и на други страни членки на НАТО да обмислят възможността за налагане на същия мораториум върху разполагането на ракети с междинен обсег, като обявения от Владимир Путин", заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

Според Рябков обаче не бива да се вярва на декларациите на НАТО, че алиансът няма да разположи такива оръжия.

Руското предложение към САЩ и НАТО да обявят мораториум на разполагането на ракети със среден и малък обсег в Европа не заслужава никакво доверие, защото Москва вече е разположила такива ракети, заяви днес в Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Столтенберг подчерта, че в Европа няма нови ракети на САЩ и НАТО, но има все повече нови руски ракети. Генералният секретар на НАТО увери, че алиансът не иска нова надпревара във въоръжаването, но и че ще вземе мерки за сдържане на заплахата от руските ракети.

Съединените щати официално се оттеглиха днес от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, след като обвиниха Русия, че е разработила забранена от договора ракета и че е нарушила договорните си задължения - твърдения, които Москва отрича, отбелязва Ройтерс.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази желание да договори тристранна сделка за контрол над оръжията, подписана от САЩ, Русия и Китай. "Нека да видим как ще се развият нещата... Мога да кажа, че Русия би искала да се направи нещо за (нов) ядрен договор и аз съм съгласен с това. Те биха искали да се направи нещо, и аз също", каза Тръмп пред репортери в Белия дом в четвъртък, цитира го АП.

Реакции по света: Лондон, Варшава, Пекин

Британският външен министър Доминик Рааб заяви, че Русия в виновна за изтеглянето на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите с междинен обсег и Лондон подкрепя изцяло реакцията на НАТО, предаде Ройтерс.

"Русия предизвика колапса на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, като разработи и разположи нарушаваща договора ракетна система, която може да обстрелва европейските столици", заяви Рааб в Туитър. "Тяхното пренебрежение към базиращата се на правила международна система заплашва европейската сигурност", добави той.

Полското външно министерство също заяви, че Русия носи цялата отговорност за края на договора, след като САЩ се изтеглиха от подписаното през 1987 г. споразумение. "Липсата на готовност от страна на Русия да се върне към спазването на Договора за ликвидиране на ракетите с междинен обсег не остави никакъв избор на САЩ", написа министерството в Туитър.

Китай е против излизането на Вашингтон от договора и смята, че САЩ трябва да се върнат към изпълнението на своите задължения, предаде ТАСС, цитирайки говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин.

"Китай изразява съжаление, че американската страна, въпреки мнението на международната общност, напусна това споразумение. Ние сме решително против подобни действия", заяви тя на редовна пресконференция и призова САЩ да се придържат към своите задължения и да проявяват сдържаност, като не вредят на националната безопасност на други страни.

Нарушавайки своите международни задължения, Вашингтон "всъщност се стреми към стратегическо превъзходство", добави Хуа. "Това ще повлияе сериозно на стабилността, ще наруши баланса на силите в света. Напрежението и взаимното недоверие на световната сцена ще нараснат, това поставя под заплаха сигурността на много региони", подчерта тя.