САЩ потвърдиха официално, че напускат Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег и отново обвиниха Русия, че е "единствената отговорна" за това страна.

Руското външно министерство на свой ред също обяви края на Договора и подчертаха, че това става "по инициатива на САЩ".

"Изтеглянето на САЩ по силата на член 15 от Договора влиза в сила днес, защото Русия не се върна към пълното и подлежащо на проверка спазване" на споразумението, се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо. Неизпълнението на поетите по силата на договора ангажименти вреди на интересите на САЩ, защото "разработването и разполагането на нарушаващи договора ракетни системи от страна на Русия е пряка заплаха за САЩ и нашите съюзници и партньори", се подчертава още в изявлението.

Преди шест месеца Вашингтон заяви, че има намерение да се изтегли от споразумението, ако Русия не предприеме действия за спазването му. Президентът Доналд Тръмп даде шестмесечен срок на Русия да започне да го спазва. И този срок изтече днес.

В отговор Москва обяви в официална декларация, че "на 2 август 2019 г. по американска инициатива изтича валидността на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, подписан на 8 септември 1987 г. във Вашингтон от СССР и САЩ".

Договорът, наричан на английски Intermediate-range Nuclear Forces treaty (INF- Договор за ядрените сили с междинен обсег), беше сключен през 1987 г. от съветския лидер Михаил Горбачов и американския президент Роналд Рейгън. Той забранява на двете страни да произвеждат, изпитват и разполагат балистични и крилати ракети с наземно базиране с обсег от 500 до 5500 километра.

Високопоставени представители на американското правителство заявиха пред Ройтерс, че Русия е разположила много батареи с крилати ракети на цялата си територия, в нарушение на договора. Подобни сили има и в Западна Русия, като те "могат да ударят важни европейски цели". ЦРУ и Националната агенция за геопространствено разузнаване на САЩ смятат, че Русия е извършила шест пробни изстрелвания на ракета "Новатор" 9M729 (в номенклатурата на американската разузнавателна общност и на НАТО е под названието SSC-8) на разстояние повече от 500 км, което означава, че ракетата може да лети отвъд забранения обсег.

Москва отрича тези обвинения и твърди, че обхватът на спорната ракета 9M729 я поставя извън разпоредбите на договора.

За своето времетраене договорът за оръжията с междинен обсег доведе до елиминиране на 2692 американски и съветски ядрени и конвенционални балистични и крилати ракети с наземно базиране.

Какво следва

Администрацията на Тръмп смята, че е твърде рано да се водят разговори за удължаване на договора Нов СТАРТ. Тя твърди, че с нарастването на китайския ядрен арсенал Пекин вече не може да остане изключен от споразуменията за контрол над ядрените оръжия. Тръмп изрази желание да договори тристранна сделка за контрол над оръжията, подписана от САЩ, Русия и Китай.

"Нека да видим как ще се развият нещата", заяви Тръмп пред репортери в Белия дом в четвъртък. "Мога да кажа, че Русия би искала да се направи нещо за (нов) ядрен договор и аз съм съгласен с това. Те биха искали да се направи нещо, и аз също."

Ако САЩ и Русия предпочетат да не продължат или да заместят (с друг) и по-мащабния нов договор за съкращаване на стратегическите оръжия (New Strategic Arms Reduction Treaty) или Нов СТАРТ след изтичането му в началото на 2021 г., няма да остане никакво юридически обвързващо ограничение върху двата най-големи ядрени арсенала в света за първи път от близо половин век, отбеляза Деб Рийхман от Асошиейтед прес.

Нов СТАРТ бе подписан на 8 април 2010 г. от Русия и САЩ и влезе в сила на 5 февруари 2011 г. Той наложи ограничения, от 2018 г., за броя на американските и руските ядрени бойни глави и ракети с голям обсег. 

Тръмп не се ангажира с продължаване или замяна на договора Нов СТАРТ. Той нарече този договор "просто още една лоша сделка", направена от администрацията на Обама. Съветникът по националната сигурност Джон Болтън заяви през юни, че е малко вероятно администрацията да се съгласи да удължи този договор за още пет години, което би могло да стане без законодателна санкция и в двете столици.