"Русия все още има възможност да спаси договора за премахването на ракетите с малък и среден обсег", заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той съобщи вчера, че този срок изтича на 2 август, когато САЩ ще напуснат договора заради разполагането на нови руски ракети в Европа, предаде БТА.

Министрите на отбраната от Алианса днес са обсъдили ответните мерки, ако Русия запази поведението си и продължи да произвежда и разполага ракети в нарушение на договора. Столтенберг не бе изчерпателен при съобщаването на тези мерки, но отбеляза областите на разузнаването, военновъздушните сили, противоракетната отбрана, програмата за учения на пакта.

"Дълбоко съжаляваме, че Русия не спазва договора. За съжаление, времето изтича. Нямаме намерение да разполагаме нови наземни ракети, няма да повтаряме руските действия, не искаме нова надпревара във въоръжаването", заяви Столтенберг.

Той отбеляза, че ако се наложи да бъде предприет отговор, той ще бъде съразмерен и отбранителен. Генералният секретар определи руските ракети като "значителна заплаха за сигурността".

По неговите думи, ако Москва не се върне към договора, това ще бъде безотговорно и опасно. "В такъв случай Русия трябва да поеме пълна отговорност за прекратяването на договора", добави той.

"Имаме волята да изчакаме, опасенията ни са известни на руската страна от дълги години, но срокът е до 2 август", поясни Столтенберг. Той допълни, че следващата седмица НАТО ще съобщи на Русия своите намерения.