Москва осъди остро убийството на руския журналист Аркадий Бабченко в Киев и настоя пред украинските власти за истинско разследване и разкриване на виновниците.

Бабченко, който бе яростен критик на Кремъл, бе застрелян снощи в Киев, където живееше в доброволно изгнание. Той казваше, че е заплашван заради това, че е разобличил ролята на Русия в конфликта в Източна Украйна. Украински политици обвиниха Русия, че е замесена в убийството.

По-рано днес, коментирайки тези обвинения, руският външен министър Сергей Лавров заяви, че украинските власти продължават своя курс към русофобия.

"Поредната трагедия в Киев - Аркадий Бабченко бе убит във входа на собствения си блок и ето вече премиерът на украинското правителство (Володимир Гройсман) заявява, че са го направили руските спецслужби", каза Лавров на международен експертен форум в Москва.

По думите му "тази мода в международните работи е твърде печална". Мнозина обаче я следват, като украинците, радващи се на "пълна безнаказаност от страна на западните си покровители". Те обаче "изцяло пренебрегват съветите на същите си западни покровители как да слагат ред в собствената си къща", добави руският външен министър.

Директорът на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников също отхвърли изявленията на украинските власти, че руски тайни служби са замесени в убийството на журналиста и ги нарече "провокация", съобщи Интерфакс. "Пълни глупости. Впечатлението е, че бълнуват. Да се разправят помежду си", заяви Бортников пред агенцията.

Той отговори положително на въпроса дали убийството на Бабченко може да се сравни с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в британския град Солсбъри. "Да, мисля, че да. Най-чиста проба провокация", заяви шефът на ФСС.