Известният руски журналист Аркадий Бабченко беше убит в Киев. Той е бил прострелян в дома си и починал от раните си в линейка на път за болницата, съобщиха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на украинската полиция.

Жена съобщила по телефона в службата за спешна помощ, че е намерила съпруга си в кръв в дома им, уточниха от полицията и изказваха предположение, че убийството на Бабченко е свързано с професионалната му работа.

"Станало е в дома му в Днепровски район в Киев. Жена му била в банята, когато чула гърмеж. Когато излязла, видяла мъжа си окървавен", каза говорителят на полицията Ярослав Тракало, цитиран от Франс прес.

Неизвестни са стреляли три пъти по Бабченко в гръб, пише опозиционният "Новая газета", помествал статии на журналиста.

Ройтерс отбелязва, че Бабченко е един от най-известните руски военни кореспонденти, но е напуснал Русия, страхувайки се за живота си.

АП допълва, че Бабченко в последните години е станал известен с критиките си към Кремъл.

Според "Новая газета" той се е укривал в Киев от гоненията, на които е бил подложен в Русия.

ТАСС припомня, че освен журналист и военен кореспондент, той е и писател. Бабченко работел за в. "Московский комсомолец", за телевизиите ТВЦ и Първи канал, пишел статии за в. "Новая газета". Той бил в Киев от август 2017 г. и водел предаване по кримско-татарската телевизия АТР.

Тази нощ край входа, в който живееше Бабченко, се събраха не само негови колеги, но и десетки жители на Киев, носещи цветя, а репортажи за трагедията показаха всички украински телевизии.

Разследването

Началникът на киевската полиция Андрий Кришченко заявил пред журналисти, че покушението най-вероятно е свързано с професионалната дейност на убития. Той изтъкнал, че Бабченко не е сигнализирал за заплахи срещу него и затова не е бил охраняван.

Украинската полиция вече разпространи фоторобот на човек, заподозрян в убийството на журналиста - 40 до 45-годишен, висок, с къса бяла брадичка. Не е изключено килърът да е имал съучастници, добавя "Новие известия".

Реакции след убийството

Премиерът на Украйна Володимир Гройсман обвини Русия, че е замесена в убийството на Аркадий Бабченко, пише руският в. "Известия".

Гройсман заяви днес във Фейсбук, че е сигурен в своето твърдение. Той нарече Бабченко "истински приятел на Украйна"; според украинския премиер "Русия не му е простила това".

Зад убийството на Бабченко може би стои Русия, намекна вчера и украинският външен министър Павло Климкин, посочва "Известия".

Украинският депутат Антон Герашченко, познавал добре убития, разказва подробности за смъртта му: "Явно една от версиите ще гласи: това са действия на руските спецслужби за премахване на лица, пречещи все така да бъде тровено съзнанието на руското население, казвайки истината за това какво става всъщност в Русия и Украйна".

Киев ще заяви без основания, че в убийството има руска следа, прогнозира междувременно руският посланик в ООН Василий Небензя, цитиран в материала.

По думите на руския сенатор Алексей Пушков трагедията в Киев наподобява нова провокация, целяща именно да бъде обвинена Русия, добавя изданието.