Москва получи документи от служители на украински биологични лаборатории, потвърждаващи, че компоненти на биологични оръжия се разработват в Украйна, в непосредствена близост до руска територия. Това каза пред журналисти официалният представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от РИА Новости. 

"В хода на специалната военна операция бяха разкрити факти за спешно прочистване от режима в Киев на следи от изпълнявана в Украйна военнобиологична програма, финансирана от Министерството на отбраната на САЩ, каза той.

Според военните след началото на спецоперацията "Пентагонът имал сериозни опасения", че светът ще разбере за провеждането на секретни биологични експерименти на територията на Украйна. За да скрие нарушаването от Вашингтон и Киев на първия член от Конвенцията на ООН за забрана на бактериологични (биологични) и токсични оръжия, украинското министерство на здравеопазването изпрати инструкция до всички биолаборатории за спешно премахване на запасите от опасни патогени, допълват от ведомството. 

РИА Новости упрекна отново днес Украйна за атакуване на мирни граждани. 

Бойците от подразделение "Азов" атакуваха колона от цивилни, които се опитваха да напуснат Мариупол по хуманитарния коридор в посока Новоазовск, съобщи Народната милиция на Донецката народна република в своя Telegram канал.

"По предварителна информация двама цивилни са убити, а четирима са ранени", се казва в изявлението.

В същото време, отбелязаха от ведомството, военнослужещите на Донецката народна република и руските въоръжени сили са осигурили безопасно излизане от града на около 150 души.

Ден преди това руското министерство на отбраната посочи, че в Харков и Суми, както и в посока Волновах и Мариупол, националисти възпрепятстват евакуацията на цивилното население на безопасни места. Радикалите заплашват жителите с физическо насилие, наложиха полицейски час, минираха изходите от населените места.

В същото време обаче Украйна обвинява Русия за това, че мирните жители не могат да преминат по хуманитарните коридори. 

Съветникът в украинското вътрешно министерство Антон Герашченко потвърди, че и вторият опит за евакуация на цивилни от подложения от седмица на обсада южен украински град Мариупол са се провалили. Като причина за това той изтъкна продължаващ обстрел от руска страна, предаде Асошиейтед прес.

Герашченко посочи в чат приложението Телеграм, че планираните евакуации по определените за това хуманитарни коридори са спрени заради нестихващо нападение.

Преди това за днес по обяд местно време беше насрочена евакуация на население от Мариупол, която трябваше да се извърши в рамките на локално спиране на огъня от 10:00 до 21:00 ч.

Вчера подобно примирие за Мариупол и съседния град Волноваха отново се провали, което блокира жителите под още обстрели и бомбардировки на руските сили, отбелязва Асошиейтед прес.

Местните власти в Мариупол също заявиха, че руски обстрел е осуетил за втори пореден ден евакуацията на цивилни, предаде Ройтерс.

"Изключително опасно е да бъдат извеждани хората в подобна обстановка", заяви общинският съвет на града.