Италианското правосъдие разпореди незабавно да бъдат евакуирани на остров Лампедуза в Сицилия мигрантите от "Оупън армс", а испанският кораб да бъде конфискуван, съобщи Франс прес, като цитира агенция АНСА.

Прокурорът на Агридженте Луиджи Патронаджо издал съответната заповед след инспекция на кораба от съдебна полиция и двама лекари. След като лично се качил на борда, прокурорът решил, че предвид тежката ситуация на кораба спасените мигранти трябва да бъдат свалени на брега през следващите часове.

По-рано днес Испанското правителство съобщи, че изпраща свой военен кораб до италианския остров Лампедуза, за да ескортира хуманитарния кораб на испанската НПО "Оупън армс" до Испания, предаде Ройтерс.

Мигрантите са на кораба на "Оупън армс" от 19 дни.

Прокурорът на Агридженте Луиджи Патронаджо издал съответната заповед след инспекция на кораба

Снимка: АР/БТА

"Корабът "Дързост" ще потегли днес в 17 ч. и ще пътува три дни до Лампедуза, където ще ескортира кораба на "Оупън армс" до пристанището на Палма де Майорка", се казва в изявление на социалистическото правителство.

Капитанът на кораба на "Оупън армс" съобщи на италианските власти, че 17-членният му екипаж повече не може да контролира положението на борда, където все по-изнервени мигранти започват да се сбиват. Днес десет от мигрантите се опитаха да достигнат остров Лампедуза с плуване. 

Още десет мигранти скочиха днес от кораба на испанската неправителствена организация "Оупън армс" в опит да достигнат с плуване близкия италиански остров Лампедуза, предадоха Франс прес и ДПА.

Корабът има 98 мигранти на борда си, но италианският вътрешен министър Матео Салвини отказва да допуска мигранти на територията на Италия.

Първият мигрант е скочил от кораба тази сутрин, съобщи "Оупън армс" в Туитър с видеозапис.

"Възможно е да е бил (оставен на остров Лампедуза от италианската брегова охрана), но нямаме официално потвърждение", каза говорителка на организацията.

Няколко часа по-късно още девет мигранти са скочили във водата, но са били качени на кораб на италианската брегова охрана.

"Положението е извън контрол", написа "Оупън армс" в друг туит.

По-рано капитанът на кораба съобщи на италианските власти, че 17-членният му екипаж повече не може да контролира положението на борда, където все по-изнервени мигранти започват да се сбиват, отбелязва Асошиейтед прес.

Мигрантите са на кораба от 19 дни. В събота Испания предложи да приеме кораба в свое пристанище, но "Оупън армс" заяви, че корабът не може да отиде толкова далеч.

Вчера представител на организацията предложи мигрантите да бъдат допуснати в Италия, откъдето да бъдат закарани със самолет в Испания. Италия пък предложи да прехвърли мигрантите на кораби на своята брегова охрана, които да ги откарат в Испания.

Салвини настоя, че решаването на проблема е отговорност на Испания.

"Испанска НПО, испански кораб, испанско пристанище: така би следвало да бъде", каза той.