Испанското правителство съобщи, че изпраща свой военен кораб до италианския остров Лампедуза, за да ескортира хуманитарния кораб на испанската НПО "Оупън армс" до Испания, предават Ройтерс и БТА. Мигрантите са на плавателния съд от 19 дни.

"Корабът "Дързост" ще потегли днес в 17 ч. и ще пътува три дни до Лампедуза, където ще ескортира кораба на "Оупън армс" до пристанището на Палма де Майорка", се казва в изявление на социалистическото правителство.

По-рано капитанът на кораба на "Оупън армс" съобщи на италианските власти, че 17-членният му екипаж повече не може да контролира положението на борда, където все по-изнервени и беснеят, като се бият помежду си и с екипажа. Днес още десет от мигрантите се опитаха да достигнат остров Лампедуза с плуване.

Снимка: БТА/AP

Корабът има 98 мигранти на борда си, но италианският вътрешен министър Матео Салвини отказва да допуска мигранти на територията на Италия. Първият мигрант е скочил от кораба тази сутрин, съобщи "Оупън армс" в Туитър с видеозапис.

"Възможно е да е бил (оставен на остров Лампедуза от италианската брегова охрана), но нямаме официално потвърждение", каза говорителка на организацията.

 

Няколко часа по-късно още девет мигранти са скочили във водата, но са били качени на кораб на италианската брегова охрана.

"Положението е извън контрол", написа "Оупън армс" в друг туит.

 Вчера представител на организацията предложи мигрантите да бъдат допуснати в Италия, откъдето да бъдат закарани със самолет в Испания. Италия пък предложи да прехвърли мигрантите на кораби на своята брегова охрана, които да ги откарат в Испания.

Снимка: БТА/AP

Салвини настоя, че решаването на проблема е отговорност на Испания. "Испанска НПО, испански кораб, испанско пристанище: така би следвало да бъде", каза той.