Министерството на външните работи на Република Северна Македония осъди случилото се днес в Охрид , където беше счупена табелата с надпис "Гражданско сдружение Цар Борис Трети" на открития на 7 октомври клуб на Сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи.

Определяйки случилото се като "вандалски акт", от МВнР призовават компетентните институции да предприемат необходимите мерки за безпроблемното осъществяване на всички гарантирани от Конституцията и законите права и свободи на човека и гражданите и напомнят, че "съгласно конституцията на страната и според дългогодишната практика всички граждани на Република Северна Македония имат еднаква свобода на сдружаване с цел упражняване на правата и убежденията си".

"В същото време повтаряме призива към всички граждани и сдружения на граждани за зряло и отговорно поведение при зачитане на правата и свободите на другите, като отбелязваме, че мултиетническият характер на страната ни е една от основните ценности на конституционния ред, което е право и задължение за всеки от нас", посочват от МВнР, цитирани от БТА.

Северна Македония трябва да изпълнява добросъвестно Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България. Промените в конституцията трябва да се извършат приоритетно, а работата на парламента трябва да се подобри. Трябва да се подобри и прилагането на законодателството относно речта на омразата Това са част от препоръките на Европейската комисия относно реформите, необходими за влизане в ЕС, посочени в годишния доклад на комисията.

На фона на поредния скандал между двете държави, днес служебният кабинет реши, че България ще преведе 97 792 лв. на Европейския фонд за демокрация, но целево за Северна Македония.