Избора обяви снощи на излизане от залата за срещи министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович.

"Вучич, единодушно", каза Стефанович, отговаряйки на журналисти.

Окончателното решение ще бъде взето от главния комитет на Сръбската прогресивна партия на 17 февруари, поясни в. "Данас".

По-рано вчера действащият президент Томислав Николич заяви, че ако Сръбската прогресивна партия (СПП) не го предложи за нов кандидат, той няма да се кандидатира самостоятелно.

Николич отказа да съобщи какво са се договорили с премиера Александър Вучич относно президентските избори, като изтъкна само, че ще изберат най-доброто за Сърбия.

Президентът каза още, че Вучич би могъл да победи на президентските избори по-лесно от него, но и той самият може да спечели победа.

Проучване на агенция Галъп медиа показва, ако Николич се кандидатира с подкрепата на СПП, за него биха гласували 50,2% от избирателите още в първия кръг. А без такава подкрепа би имал 37,2 процента.

Президентските избори са тази пролет, може би през април, но точната дата още не е определена.

Сред потенциалните кандидати бяха споменавани Николич, който има право на втори мандат, лидерът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел и бившият външен министър Вук Йеремич.

Предсрочни парламентарни избори?

Сръбският премиер Александър Вучич не изключи възможността в страната да има предсрочни парламентарни избори, съобщи днес "Вечерне новости". За президентските избори той заяви, че борбата ще бъде много тежка, тъй като опозиционните кандидати разполагат с много пари, отбелязва изданието.

И да стана президент и да не стана, със сигурност вече няма да бъда премиер, заявил снощи Александър Вучич по повод решението на председателството на СПП да го предложи за кандидат.

Пред сръбската държавна телевизия РТС той каза, че решението е било рационално и е било мотивирано с това да се запази стабилността.

Президентските избори ще изправят кандидата на Сръбската прогресивна партия в битка с фрагментираната опозиция. Управляващата коалиция, която има удобно мнозинство в 250 местния парламент, може да назначи премиер и без да има избори.