Втори британец също показва симптоми на смъртоносната заразна болест, съобщи представител на македонското правителство, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.
Според в. Курир той е в болница, пише "Фокус".

Властите отцепиха хотел "Супер 8" в търговския център „Мавровка”, в който били отседнали двамата.

Вижте снимки >>>

"Починалият британец е пристигнал в Скопие от Великобритания на 2 октомври", съобщи д-р Йованка Костовска от комисията по инфекциозните заболявания към македонското министерство на здравеопазването.

Мъжът, роден през 1956 г., е бил приет по спешност вчера в болница в македонската столица Скопие, където е починал няколко часа по-късно.
Починалият е имал треска и вътрешни кръвоизливи и е повръщал.
Състоянието му бързо се е влошило.

"Налице са всички симптоми на Ебола, които предизвикват подозрения при този пациент", заяви Костовска на пресконференция.

Тя съобщи, че проби са изпратени в Германия за тестове, за да се потвърди причината за смъртта. Резултатите ще са ясни до 48 ч.

Заразеният британец е казал, че не са пътували в страни с Ебола, съобщи " Плус инфо".

"Запознати сме със случаите и ги разследваме", каза междувременно говорител на Форин офис, пише "Дейли Телеграф", цитиран от БГНЕС.

Над 700 души са поставени под медицинско наблюдение в Сърбия с цел предотвратяване на разпространението на Ебола, предаде АСС, като се позова на министерството на здравеопазването. Сред тях са 92 човека, които са се завърнали наскоро от страни, обхванати от епидемията.

Първи предполагаем случай на Ебола бе регистриран в Чехия, предаде ТАСС, като се позова на главния санитарен лекар на страната Владимир Валента.
56-годишен чех, върнал се с полет от Либерия, е бил настанен в болница в Прага.

Шестима са хоспитализирани в Испания, заразени, със симптоми или с висок риск от развиване на симптоми на вируса. Те са в болницата Карлос Трети в Мадрид.
Сред тях е медицинската сестра Тереса Ромеро - първият диагностициран случай на човек, прихванал вируса извън Африка.

Двама лекари и мъж, работещ като медицинска сестра, са приети вчера вечерта, се посочва в комюнике на болницата, съобщи Франс прес.

Сред тях е лекарят от спешна помощ Хуан Мануел Пара, който е лекувал Ромеро в понеделник в болницата в град Алкоркон, близо до Мадрид и жена, която я е прегледала на 29 септември в поликлиниката до дома й.

Те са на петия етаж на болницата, заедно със съпруга на Ромеро, където се настаняват високорискови лица, които не са проявили симптоми на болестта.
Трима души, сред които заразената Ромеро, са на шестия етаж, където се приемат за лечение хора с проявени симптоми.

Хуан Мануел Пара разкритикува условията, при които е трябвало да положи грижи за Ромеро: "Ръкавите бяха твърде къси за мен през цялото време", част от китките остана открита, описва той в доклад, с който се сдобиха и публикуваха в. "Паис" и "Мундо".
Болестта се предава чрез пряк контакт с телесни течности на заразени хора.

По думите му, когато медицинската сестра пристигнала призори в болницата в град Алкоркон, където живее, била настанена в отделна стая, тъй като  предупредила, че може да е заразена.

Когато започнала смяната на Пара към 8 ч. сутринта, жената вече проявявала симптоми: силни обриви по торса и слабините, болки в мускулите и кашлица. Само той и медицински сестри влезали в стаята с базово защитно облекло: непромокаема престилка, двойни ръкавици, шапка и хирургична маска.

Лекуващият лекар наредил към 18 ч.Ромеро да бъде откарана в болница Ла Пас-Карлос Трети в Мадрид, където тя работи и където от болестта починаха двама испански мисионери. По думите му обаче линейката е дошла да я взема чак около полунощ.

В Лайпциг, Германия, е пристигнал за лечение заразен с Ебола, предаде ДПА.
Властите в провинция Саксония съобщиха, че мъжът е служител на ООН от Либерия и ще бъде третият с тази диагноза, лекуван в Германия.

Медици от австралийския град Кърнс, щата Куинсланд, настаниха в болница  жена със симптоми на хеморагична треска, причинена от Ебола, съобщи ТАСС. Във вторник 57-годишната жена се е върнала от Сиера Леоне, където месец е работела като медицинска сестра в болница със заразени.

Смъртоносният вирус е причинил смъртта на 3879 човека в страните от Западна Африка. Смъртността от Ебола е около 60-70 процента.

САЩ и Канада затягат наблюдението на пътници, пристигащи със самолети от Западна Африка. Великобритания също засилва мерките - първоначално интензивни проверки ще има на лондонските летища Хийтроу и Гейтуик и на терминалите на влака Евростар.

Президентите на трите засегнати от Eбола страни в Западна Африка поискаха вечерта спешно финансова и медицинска помощ на среща на МВФ и Световната банка във Вашингтон.
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова за 20-кратно увеличаване на международната помощ.