Медицинската сестра е била част от екипа, лекувал свещеника Мануел Гарсия Виехо, който почина миналия месец в мадридската болница "Карлос Трети", след като бе докаран от Африка, съобщиха осведомителните агенции, цитирани от БТА. 

Сестрата е настанена за лечение в болницата "Алкоркон" в покрайнините на Мадрид, откъдето ще бъде преместена в болницата "Карлос Трети".

Сега около 60 медицински работници и други лица, които са били в контакт с нея, се проверяват за симптоми. Световната здравна организация е уведомена за случая.

Междувременно норвежки служител на международната организация "Лекари без граници", който е работел в Сиера Леоне, се е заразил с вируса на хеморагичната треска ебола и ще бъде транспортиран в Норвегия, предаде Франс прес. Агенцията цитира организацията и норвежките здравни власти.

Не се съобщава нито името на заразения, нито с какво точно се е занимавал в Африка. Според източник на Франс прес обаче става дума за 30-годишна жена, лекарка от "Лекари без граници". Според норвежки медии тя се заразила в Бо, втория по големина град на Сиера Леоне, но тази информация не е потвърдена от организацията, за която работи.

Преди дни бе диагностициран и първият случай на Ебола в САЩ - либерийският гражданин Томас Дънкън. Лекарите са започнали да му дават експериментално лекарство на американската компания "Чимерикс", съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.
Става дума за препарата "Бринсидофовир", който има предварително одобрение от Управлението за храните и лекарствата на САЩ. Това означава, че са необходими допълнителни изпитания за медикамента, но при извънредни обстоятелства може да се използва за лечение на хора.

Дънкън, за когото се съобщава, че е в критично състояние и е лекуван в Далас, пристигна в САЩ на 1 октомври, за да се види с роднини. Няколко десетки хора, с които е бил в контакт, в момента са изолирани и под медицинско наблюдение.

По последни данни на СЗО в трите западноафрикански страни с епидемия от ебола - Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, досега са починали 3431 души и са регистрирани 7470 възможни и потвърдени случая на зараза.