На донорската конференция в Брюксел под мотото "Заедно за Албания", която събра 1,15 милиарда евро, средства за възстановяване на страната след катастрофалното земетресение през ноември дариха и страните от региона, които веднага след бедствието изразиха своята солидарност, пише в. "Вечер", цитиран от БТА.

Италия е обещала да даде на Албания 65 милиона евро за отстраняване на последиците от земетресението, Сърбия - 2 милиона евро, Северна Македония ще задели 6 милиона денара (около 97 000 евро), Черна гора - 500 хиляди евро, което заедно с предоставената вече помощ достига 750 хиляди, а Косово ще даде 200 хиляди евро. Словения ще дари 300 хиляди евро за изграждане на училище в засегнат от земетресението район.

България ще даде 100 хиляди евро. Вестникът отбелязва, че България планира и 375 хиляди евро за други проекти в Албания - строителство на пътища, училища и социална инфраструктура. Страната ни изпрати и инженери за оценка на щетите по инфраструктурата.

Турция ще построи 500 къщи на стойност 45 милиона евро и ще дари още 100 хиляди евро за възстановяване на джамии. Хърватия е предвидила 1 милион евро, а Гърция - 2,5 милиона евро.

Земетресение в Албания на 26 ноември 2019 г. с магнитуд от 6,4 по Рихтер бе най-тежкото в страната от 1979 г. насам. 51 души загинаха, а 1000 бяха ранени. Нанесени бяха сериозни щети на публичната и частна инфраструктура, около 14 000 албанци бяха принудени да напуснат домовете си и да се подслонят в палатки и хотели.

В своето обръщение на донорската конференция, организирана от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, премиерът на Северна Македония Оливер Спасовски изтъкна, че народът на неговата страна е следял с голяма загриженост информацията за земетресението в Албания на 26 ноември и за трагичните му последици, пише в. "Нова Македония". Спасовски припомни, че още същия ден правителството е взело решение да изпрати 42-ма спасители, които да помагат на местните спасителни екипи.

"В името на солидарността като основа, върху която се гради идеята за Европейския съюз, Северна Македония веднага изпрати екипи за първа помощ и спасяване, които предоставиха на разположение всички свои капацитети и умения, за да помогнат да се спаси всеки човешки живот. Това беше не само професионално задължение, това беше човешки, солидарен отговор", каза Спасовски. Той добави, че още в деня след земетресението правителството е решило да задели 6 милиона денара като първоначална финансова помощ за Албания.

Спасовски подчерта, че Северна Македония и Албания не са членки на Европейския съюз, но грижата, която е проявила Европейската комисия към Албания, насърчава правителствата и народите на тези две страни и поражда нови очаквания за започване на преговори за членство в ЕС.