Девет души бяха задържани вчера в Албания по подозрения за убийство и злоупотреба с власт във връзка със земетресението от края на ноември, в което загинаха над 50 души, а около хиляда души бяха ранени, предаде Франс прес.

Общо 17 души, сред които строители, инженери и чиновници от местите власти, по-специално представители на кадастралните служби, са заподозрени в хода на това разследване, посочва прокуратурата в изявление. Осем заподозрени се издирват от полицията. Сред издирваните лица е инженер, работил по строителството на срутила сграда в град Дуръс, в която живеело семейство, загубило осем членове по време на труса.

"В хода на предварителното разследване беше установено, че злоупотреби при прилагането на правилата и на стандартите са също в основата на рухването на сгради, при което са загинали 23 души в Дуръс", каза на пресконференция Лоренц Шебу, ръководител на полицията в албанския град.

В Дуръс около 5000 души останаха без покрив над главите си заради земетресението.

Албания е известна с бясната си урбанизация, по-специално в туристическите зони на крайбрежието, където много сгради бяха построени без разрешително за строителство и в противоречие с правилата за сигурност. Веднъж изградени, тези кооперации и къщи често пъти са легализирани при манипулирани процедури, в които са замесени политици и местни чиновници