Китай е готов да задълбочи промишленото и инвестиционното сътрудничество със страните от Централна Азия, заяви президентът Си Цзинпин, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Той изпрати послание до участниците във форума Китай-Централна Азия.

"Задълбочаването на индустриалното и инвестиционното сътрудничество между Китай и петте централноазиатски държави (Казахстан, Таджикистан, Узбекистан и Киргизстан) ефективно ще поддържа стабилността на регионалните производствени и снабдителни вериги", цитира Китайската централна телевизия думите на Си Цзинпин в посланието. Той заяви, че разширяването на икономическите връзки между Китай и страните от Централна Азия ще подобри индустриалното развитие на държавите от региона, ще стимулира участието им в световната икономика и ще насърчи общото развитие и просперитет.

"Китай е готов да сподели със страните от Централна Азия свръхмащабен пазар, цялостни промишлени системи и напреднали технологии", заяви Си Цзинпин. Той заяви, че Китай се стреми да задълбочи практическото сътрудничество и да постигне взаимноизгодни резултати с държавите от региона.

Форумът за индустриално и инвестиционно сътрудничество се провежда в китайския град Циндао от 16 до 17 февруари. За участие са поканени китайски и казахстански, киргизки, таджикски, туркменски и узбекски представители на бизнеса.