Самото йорданско издание "Гад" цитира официален източник.

По-рано японската телевизия "Фуджи Ти Ви" съобщи, че Япония е договорила с Йордания размяна на държаната в йордански затвор и осъдена на смърт терористка Саджида ар Ришауи срещу японеца Кенджи Гото, пленен от ИД, предадоха ТАСС и БТА.

Япония и Йордания работят заедно за освобождаването на двама заложници, държани от "Ислямска държава" - японският журналист и йорданския пилот.
Японското правителство потвърди, че разпространеният вчера видео-запис изглежда показва заложника Кенджи Гото. Глас казва, че Гото ще бъде убит, ако йорданските власти не освободят терористката камикадзе Саджида ар Ришауи, която е осъдена на смърт.

Вижте снимки >>

В събота "Ислямска държава" обяви, че е екзекутирала друг японец - Харуна Юкава, след като страната му не изпълни нейния ултиматум да й даде 200 милиона долара.
Йорданският пилот - също заложник на "Ислямска държава", има дори по-малко време, заявяват джихадистите.
 
Йордания преговаря с на "Ислямска държава" за едновременно освобождаване на японския заложник Кенджи Гото и пилота от йорданските ВВС, чийто самолет бе свален над Сирия в края на декември 2014 г., предаде по-рано ТАСС, цитирана от БТА.

Председателят на комисията по външна политика в йорданския парламент Басам Манасир потвърди, че Аман може да пусне един от терористите срещу освобождаването на заложниците.
 
Йордания не може да разглежда въпроса за освобождаване на японския гражданин отделно от съдбата на своя летец, тъй като се страхува за живота му, каза Манасир. Според негово интервю за Блумбърг, преговорите се провеждат чрез религиозни и племенни лидери в Ирак.

Йордания и Япония няма да преговарят пряко с ИД, допълни Манасир.

Близо 200 роднини на пилота демонстрираха край офиса на премиера в йорданската столица с антиправителствени лозунги и призоваха правителството да изпълни исканията на похитителите за освобождаване на Саджида ар Ришауи.

"Искаме Муас да се върне. Имаме само едно искане и то е връщането на Муас, без значение на каква цена. Властите ни успокоиха в началото, като казаха, че имат нужните контакти да освободят нашия син, но няма никакви
признаци за това след последното видео",
заяви баща му.

Емоционален майчин призив

Майката на Кенджи Гото отправи емоционален призив към премиера Шиндзо Абе да спаси сина й, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Джунко Ишидо умолява японския премиер да работи с йорданското правителство, за да спаси сина й.