Израел е одобрил лицензите за износ за евентуална продажба на системи за борба с дронове, които биха могли да помогнат на Украйна да противодейства на иранските дронове, използвани от Русия по време на войната, пише американското издание axios.com, като се позовава на трима израелски и украински представители.

Това е първият път, откакто Русия нахлу в Украйна преди повече от година, в който Израел одобрява лицензи за износ на отбранителни системи за възможна продажба на Украйна.

Израел внимаваше да не оказва военна помощ на Украйна, опасявайки се, че подобна стъпка може да създаде напрежение с Русия и да навреди на израелските интереси в областта на сигурността в Сирия.

Украински официални лица твърдят, че предоставянето на оръжейни системи на Украйна е в интерес на Израел, тъй може да получи информация за това как работят дроновете на Иран и след това да направи подобрения.

Иран признава, че е доставил някои безпилотни самолети на Русия преди началото на войната, но отрича да е направил това след началото на инвазията. Русия също отрича да е използвала произведени в Иран безпилотни самолети по време на войната, въпреки че все повече доказателства сочат обратното.

Одобрението на експортните лицензи от министъра на отбраната на Израел Йоав Галант и министъра на външните работи Ели Коен е станало в средата на февруари, когато Израел е извършвал наредения от премиера Бенямин Нетаняху преглед на политиката спрямо войната, твърдят израелските и украинските служители. Според израелските служители този анализ е приключил, но не са взети нови решения.

Коен е уведомил украинския президент Володимир Зеленски за одобрението по време на пътуването си до Киев на 15 февруари.

Лицензите са одобрени за две израелски компании - Elbit и Rafael - които разработват системи за борба с дронове, заявиха израелски и украински официални лица.

Украински служител заяви пред Axios, че делегация от Министерството на отбраната на Украйна е посетила неотдавна Израел, за да й бъдат презентирани системите за борба с дронове. Все още не е подписано споразумение.

Оборудването, което Израел е предложил на Украйна да закупи, използва радиоелектронна система заглушаване и сваляне на безпилотни самолети. Системите имат обхват от около 25 мили и могат да бъдат разположени в близост до електроцентрали или други критични обекти, за да ги предпазят от дронове.

Украинското министерство на отбраната се интересува от системите, но те се разглеждат като не толкова критични, тъй като Украйна е успяла да прехване дроновете в 75-90% от случаите, заявиха украинските представители.

"Това, от което наистина се нуждаем, е защитна система срещу балистични ракети", заяви украински служител пред Axios.

Израелските официални лица твърдят, че одобрението на експортните лицензи не е промяна в политиката, тъй като системите имат отбранителен характер и не използват обстрел, който може да убие руски войници.

"Израел оказва помощ на Украйна в областта на отбраната и в гражданската сфера. Всяко искане се разглежда в съответствие с политиката за износ на отбранителни продукти за Украйна. Не даваме подробности по този въпрос поради съображения, свързани с националната сигурност и външната политика", заявиха от Министерството на отбраната на Израел, пише Axios.

Високопоставен израелски служител е заявил пред изданието, че една от причините Израел да одобри лицензите е, за да се види как отбранителните системи се справят с иранските безпилотни самолети.