Италия и Франция заложиха на здравния пропуск, както впрочем правят (и ще правят) все повече страни.

Здравният пропуск (паспорт или др. название) има три условия: проведена пълна ваксинация, преболедуване или наличен отрицателен резултат от теста за коронавирус.

Италия: Учителите със зелен паспорт или вън от класната стая

Считано от петък, 6 август, всеки, който иска да се храни в ресторант на закрито, да посети музей, да отиде на плувен басейн или на спа процедури в Италия, трябва да си е направил тест, да е ваксиниран или да се е възстановил от Covid.

Дали изпълнява едно от трите условия ще се удостоверява със зелен паспорт (пропуск).

Това се отнася и за културни и спортни събития на закрито, както и за посещение на спортни зали.

Изискването важи за лица над 12-годишна възраст.

При влизане, от посетителите трябва да се изисква показването на документ, а в противен случай може да се стигне до налагане на глоби.

За получаване на зелен паспорт е достатъчно да е направена първа доза ваксина. От септември нататък този пропуск ще може да се използва за пътуване с влак и автобус на дълги разстояния, на фериботи и в самолети.

В Италия учителите, преподавателите и студентите ще трябва или да са ваксинирани, или да са си направили тест, или да са се възстановили от Covid-19.

За новата учебна година, която започва през септември, те трябва да представят съответен документ, за да може да преподават присъствено, обяви снощи министърът на здравеопазването Роберто Сперанца, цитиран от световните агенции.

Ако учителите не представят доказателство, ще бъдат отстранявани от работа, реши правителството.

Франция: Здравна диктатура?

Във Франция използването на здравния пропуск влезе в сила на 21 юли в местата за развлечение и културните обекти, в които се събират над 50 души. Обхватът на пропуска ще бъде разширен, считано от 9 август за кафенетата, ресторантите, влаковете на дълги разстояния и вътрешните полети, както и за пациентите, които не се нуждаят от спешни грижи и за посетителите в болничните заведения и старческите домове.

Законът задължава здравните работници да е ваксинират.

Приет от френския парламент законът бе атакуван от депутати от левицата пред Конституционния съвет.

Съветът в четвъртък обаче постанови, че новият закон съответства на конституцията.

Висшият конституционен орган обаче определи като противоконституционно да се уволняват работници заради отказ да се ваксинират, както и да се налага задължителна карантина с проверки на хора, дали положителен резултат за вируса.

Изискването за здравен пропуск предизвика многолюдни протести във франция, където мнозина го определиха като въвеждане на здравна диктатура.

Кипър: Без Сейфпас не може да се качиш в автобус

В островната държава удостоверения, наречени "Сейфпас", вече се изискват във вътрешноградските и междуградски автобуси, рейсовите автобусни линии към летища и такситата.

Изискването важи за всички пътници, включително деца над 12 годишна възраст, които "трябва да могат да предоставят на упълномощените длъжностни лица документи, играещи ролята на тези удостоверения.

Условията: свидетелство за ваксинация против Covid-19 с минимум една доза при условие, че от деня на ваксинация са изминали три седмици, удостоверение за преболедуване на Covid през последните 6 месеца или удостоверение за отрицателен резултат от лабораторен или експресен тест за антигени, не по-стар от 72 часa.