Здравният (санитарен, безопасен), зелен пропуск, карта, сертификат, ваксинационен паспорт - известен с различни имена, все повече се настанява в живота на много страни. От името му се разбира, че без него няма влизане на определените от властите места.

Нараства броят на страните, в които за достъп до кина, ресторанти, музеи и други закрити пространства ще се изискват ваксина или негативен тест за коронавирус.

Пропускът удостоверява проведена пълна ваксинация, преболедуване или наличен отрицателен резултат от теста за коронавирус.

Франция посочи основанието: заради появата на "вирус, заразяващ светкавично" и прие едни от най-строгите противоепидемични мерки в Европа.

У нас такива сертификати се издават, но още не с тежестта на пропуск. Със засилване на Делта вълната, след месец-два, обаче, здравният "пас" със сигурност ще бъде активиран. Като например - изискване 100% от персонала на заведенията да са ваксинирани (това е заложено като вариант в здравната стратегия). 

Ситуацията е такава, че страни, магнит за европейците, са първи, които правят здравния пропуск задължителен.

А напрежението сред хората расте - протести и сблъсъци има на много места.

Германия

Всички пристигащи в Германия от чужбина ще трябва от този уикенд да доказват имунитет срещу Covid-19 от ваксинация или преболедуване или да предоставят отрицателен тест, съобщиха правителствени източници, цитирани от Ройтерс и БТА.

Решението било взето на фона на нарастващите опасения на германските управляващи на регионално и национално равнище, че увеличаващата се заболеваемост в туристическите дестинации може да доведе до четвърта вълна на заразата чрез завръщащите се от почивка германци.

Понастоящем Германия изисква отрицателен тест или доказателство за имунитет само от пристигащите от така наречените рискови зони, зоните с висока заболеваемост и зоните с разпространение на по-опасните варианти на вируса, които включват Великобритания, Испания и Нидерландия.

Освен това понастоящем правилата се прилагат по различен начин по летищата и сухопътните граници и затова премиерите на германските провинции искат да има по-последователен подход.

Гърция

Макар и да не използва названието пропуск, Гърция си поставя същите изисквания, заложени в него.

Пристигащите в страната, трябва да имат или отрицателен PCR сертификат от лабораторен тест, направен не по-късно от 72 часа преди пристигането, или отрицателен (бърз) тест, взет не по-късно от 48 часа преди пристигане. Този тест е задължителен за всички туристи (включително деца над 12 години), независимо от епидемичната ситуация в страната на заминаване.

Не се изисква доказателство за отрицателен тест за всички пътуващи, които са завършили ваксинацията (т.е. 14 дни са изминали от последната доза ваксина, в зависимост от необходимите дози) и притежават сертификат за ваксинация.

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) постави днес гръцките острови в южната част на Егейство море в "тъмночервената зона" по отношение на риска от заразяване след ръст на случаите на коноравирус в района, съобщи Ройтерс.

Това означава, че не се препоръчва пътуване освен по наложителни причини.

Групата от 13 острова включва най-популярните дестинации за чуждестранните туристи - Миконос, Санторини и Родос, които привличат милиони посетители всяко лято.

"Тъмночервената" зона служи за обозначаване на райони с много висок риск и служи на страните-членки на ЕС за въвеждане на задължително тестване при пътуване и налагане на карантина при завръщане от тях.

"Елефтерос типос" съобщава, че в "жълтата зона" са гръцка Тракия, централните райони на страната и островите в североизточната част на Егейско море. Останалата част от Гърция е в червената или тъмночервената зона.

Италия

Страната е скъпа за почивка и предстои допълнително да затрудни пътуванията с въвеждането на т. нар. здравен пропуск за достъп до заведения, като от неваксинираните ще се изисква да се изследват на всеки два дни.

Италия е навлязла в четвърта вълна на коронавирусната зараза, предаде АНСА. Това е извод на експерти от независимата здравна фондация Джимбе (Gimbe).

В ежеседмичния доклад на фондацията, която наблюдава развоя на коронавирусната зараза в страната, се казва, че в периода 21-27 юли починалите с Covid-19 в Италия са се увеличили с 46 процента след 15-седмичен спад. Така жертвите на вируса са станали 111 спрямо 76 в предходния период. Броят на новозаразените пък е нараснал със 64,8 процента през проучвания период и е достигнал 31 963 спрямо 19 390 през предходния период.

В доклада се казва, че има 42,9 процента увеличение в броя на хората в самоизолация заради заразяване с вируса, 34,9 процента в броя на приетите в болница пациенти с коронавирус, а също и 14,5 процента увеличение на пациентите с ковид в интензивни отделения.

Франция

Новият закон за разширено използване на санитарния пропуск във Франция пък влиза в сила на 9 август. Все още по него се очаква да се произнесе Конституционния съвет, след като той беше одобрен по-рано тази седмица от парламента.

Пропускът (отрицателен тест за коронавируса, сертификат за пълен ваксинационен цикъл или сертификат за преболедуван Covid-19) от 21 юли се използва в културните и развлекателните обекти, в които се събират над 50 души. Сега прилагането му ще се разшири и в ресторантите, кафенетата, изложенията, панаирите, влаковете на дълги разстояния, вътрешните полети. Притежателите на самолетни или влакови билети, които си направят тест с цел включване на данните в пропуска и които се окажат заразени, ще получат обратно парите си за неизползвания билет.

Португалия

Страната тръгва към прилагане на план за постепенна отмяна на ограниченията, като през следващия месец се очаква да бъдат отворени нощните клубове и баровете. Но за допускане в тях ще се изисква европейски дигитален сертификат или негативен тест за Covid. Същото условие ще се прилага за влизането в хотели, храненето в закрити помещения в ресторантите през уикенда и посещенията на фитнеси, спа, казина, сватби и големи събития.

Словакия

Закон, одобрен от парламента в неделя и подписан от президентката Зузана Чапутова в понеделник, улеснява достъпа до публични места и обществени събития за лицата, поставили си ваксини срещу Covid-19. Тези, които не са били ваксинирани, трябва да си правят тестове за коронавирус.

Стотици протестиращи срещу закона блокираха движението в центъра на Братислава в четвъртък.

Малки групи протестиращи започнаха да се събират на площад пред резиденцията на Чапутова още сутринта, като в течение на деня броят им нарастваше. Протестът премина без насилие, но възпрепятства уличното движение. Полицията обаче не взе мерки за разпръсване на събралите се.

Подобен протест се състоя миналия петък и пред словашкия парламент. Тогава силите за борба с безредиците използваха сълзотворен газ срещу хората, които блокираха входа на учреждението и замерваха сградата с яйца.

Израел

Израел върна от днес така наречения зелен пропуск заради растящия брой на новите случаи на коронавирус, предаде ДПА.

Хората на възраст над 12 години, които искат да участват в масови прояви с над сто души, ще трябва да представят удостоверение, че са ваксинирани, преболедували са от Covid-19 или че разполагат с отрицателен тест за коронавирус.

Това правило важи за спортни и културни събития, както и за фитнес зали, ресторанти, конференции и молитвени домове.

Зеленият пропуск, който донесе облекчение за ваксинираните и преболедувалите, беше въведен в Израел през февруари. След значителен спад на заболеваемостта обаче повечето здравни ограничения отпаднаха.

Екип от експерти препоръча трета подсилваща ваксинация за възрастното население, съобщи министерството на здравеопазването. От неделя хората над 60 години в Израел ще могат да получат трета доза.

Причина за това станаха данни, според които ефективността на използваната в Израел ваксина на "Пфайзер"/"Бионтех" е намаляла рязко от началото на юни.

Според министерството ваксинацията предотвратява само 39 на сто от коронавирусните инфекции и 91 процента от тежките форми на заболяване.

Същевременно в Израел се разпространява по-заразният вариант Делта на коронавируса, посочи министерството.

Правителствени експерти обаче разкритикуваха тези данни на основание, че те не са били събрани по научен път.