Продължават опитите на испанските власти да спасят туристическия сезон от провал, след като Великобритания обяви 14 дневна каратнина за всички, завръщащи се от страната.

В интервю за частната телевизия "Телесинко" испанският премиер Педро Санчес разкритикува решението на Лондон и подчерта, че огнища на заразата в страната му има основно в района на Каталуния, предаде БНТ. Според него туристите трябва да имат право да посещават безопасни области като Канарските острови, Валенсия или Андалусия, без да подлежат на карантина.

Общият брой на случаите на заразяване с коронавирус, регистриран в тези региони, е по-малък от броя на заразените във Великобритания, което, от епидемиологична гледна точка, ще рече, че тези дестинации са по-сигурни от самото Обединено кралство, изтъкна испанският лидер.

Санчес допълни и че към момента броят на новите случаи във Великобритания е в пъти по-голям от този в Испания и по-логично би било Мадрид да наложи карантина, а не обратното. По думите му разпределението на случаите на заразяване с коронавируса в Испания е неравномерно, като близо две трети от новите случаи са регистрирани в две автономни общности - Арагон и Каталуния, съобщи БТА.

Той заяви, че правителството му провежда разговори с британските управляващи с цел да се опита да ги убеди да променят решението си.

Около 20% от приходите от туризъм за испанската икономика идват от британски туристи.