Британският министър на транспорта Грант Шапс, който в момента е на почивка в Испания, научил за въвеждането на карантина по телефона по време на кризисното заседание на правителството, съобщава в. "Сънди таймс", цитиран от Франс прес. Британските туристи критикуваха мерките. ТУИ обяви, че е отменила всички почивки в континентална Испания. Междувременно Испания обяви, че заразата от коронавирус в страната е под контрол. 

От днес пристигащите от Испания в Обединеното кралство трябва да прекарат 14-дневна карантина заради увеличените случаи на коронавирус, обяви вчера говорител на британското правителство.

Мярката може да засегне много жадни за средиземноморското слънце британци след месеци на изолация по домовете им. Сред тях е и министърът на транспорта Грант Шапс, който в момента е на почивка в Испания, отбелязва "Сънди таймс".

Шапс участвал по телефона в кризисното заседание, на което беше решено Испания да бъде извадена от списъка със сигурни страни, освободени от карантина, изтъква изданието. Информацията предизвика куп подигравки в социалните мрежи и критики към правителството заради политиката му срещу Ковид-19.

"Много министри вероятно са знаели предварително, че е възможно да бъде наложена карантина на завръщащите се от почивка в Испания", изтъкна в Туитър опозиционната депутатка Даян Абът. "Но явно никой не си е дал труда да предупреди Грант Шапс", допълва тя.

ТУИ (TUI), най-голямата туристическа компания в Европа, обяви днес, че е отменила всички почивки в континенталната част на Испания до 9 август включително, предаде Ройтерс.

Мярката на ТУИ последва съобщението, че Великобритания налага карантина на завърналите се от тази страна.

ТУИ Обединено кралство реши да отмени почивките до континенталната част на Испания до 9 август 2020 година включително, се посочва в комюнике на компанията.

Знаем, че нашите клиенти очакват с нетърпение почивката си в чужбина и някои биха могли да приемат новите карантинни условия. Така че всички, които искат да пътуват до Балеарските и Канарските острови ще могат да го направят както е било планирано от утре, 27 юли, се посочва в комюникето на ТУИ.

Британски туристи критикуват решението на правителството за карантина на завръщащите се от Испания

Британските туристи реагираха с огромно учудване днес на неочакваното решение на правителството им да въведе двуседмична карантина за завръщащите се от Испания. Правителството обаче защити позицията си и каза, че няма да се извинява, предаде Ройтерс.

Мярката наруши плановете на много хора, които или са на почивка, или планират ваканция, а също така нанася тежък удар върху испанския туристически сектор след месеците ограничения. Освен това създава проблеми за авиокомпаниите и туристическите фирми.

Съсипва плановете на всички, казва Емили Харисън от Есекс, подготвяйки се да се завърне у дома от мадридското летище "Барахас".

"Всички са в паника", казва тя.

Докато тя и други туристи са разстроени, външният министър Доминик Рааб каза, че това е "реакция в реално време" на скока на заразените в Испания.

Няма да се извиняваме. Трябва да можем да предприемаме бързи, решителни действия, заяви той пред Скай нюз.

Новите случаи са концентрирани в Каталуния и съседни области, така че има много критики за това, че карантината се отнася и за други райони, които са пощадени от пандемията.

Миналата седмица Норвегия наложи 10-дневна карантина за хората, пристигащи от Каталуния, а Франция посъветва да не се пътува до там.

Сривът на туризма от Великобритания обаче има много по-големи последици за икономиката на Испания, тъй като туризмът представлява 12 процента от брутния вътрешен продукт на страната. Миналата година британците са били над 20 процента от чуждестранните посетители - най-голямата група по националност.

Междувременно Испания обяви, че заразата с коронавирус в страната е под контрол. Това заяви днес испанското външно министерство, след като британското правителство наложи 14-дневна карантина на всички завръщащи се от средиземноморската страна в отговор на скока на новите случаи там, предаде Ройтерс.

Болниците се справят добре с увеличаването на заразените и над половината нови случаи са безсимптомни, посочи министерството, допълвайки, че заразата в Каталуния и Арагон скоро трябва да бъде изцяло под контрол.

Ведомството коментира, че е очаквало да има някои клъстъри на зараза след края на ограничителните мерки. Те са установени и са взети мерки.