Властите във Великобритания въведоха задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи от Испания. 

"Гражданите, които се връщат от Испания, включително от испанските острови, от полунощ днес, 25 юли 2020 г., ще трябва да се самоизолират за две седмици, а Испания е изключена от списъка на държавите, с които са организирани въздушни коридори", се казва в изявление, публикувано от Министерството на транспорта на Обединеното кралство.

Причината за този ход е "значителна промяна през изминалата седмица" в броя на заразените в Испания, която е една от най-популярните летни дестинации за британците. Въпреки това Лондон смята да "ограничи всяко възможното разпространение на вируса във Великобритания".

Британското външно министерство не препоръчва и пътуване до Испания, освен в случаите, когато това е абсолютно необходимо. Тази препоръка не забранява пътуването до Испания, но усложнява например сключването на застраховка за пътуване в чужбина.

В отговор Испания заяви, че е безопасна страна с локализирани, изолирани и контролирани огнища на коронавируса, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Испанското правителство смята, че ситуацията с разпространението на новия коронавирус в страната е под контрол", заяви говорителка на външното министерство в Мадрид.

"Ние уважаваме решенията на Великобритания, с чиито власти контактуваме", допълни обаче тя.

Равнището на разпространение на коронавирусната епидемия в Испания са забележимо по-ниски от показателите през април, но след смекчаването на ограничителните мерки в страната все по-често се откриват локални огнища на заразата. По данни на испанското здравно министерство на територията на страната има 224 такива огнища. 

Над 16 милиона души по света са заразени с новия коронавирус, съобщава американският университет "Джонс Хопкинс", който води статистика в тази насока въз основа на информации на международни организации и местни власти. Заразените по света са 16 046 986, като от тях 644 582 са починали от усложнения, причинени от новия коронавирус. 4 178 021 са случаите в САЩ. Следват Бразилия с 2 394 513 случая на зараза и Индия с 1 385 635 случая на зараза.

Междувременно Северна Корея съобщи за първи предполагаем случай на коронавирус, предаде Ройтерс, като цитира държавната информационна агенция КЦТА. Предполагаемият случай е открит у човек, върнал се в страната на 19 юли.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун свика вчера извънредно заседание на политбюрото на Корейската трудова партия, за да бъде обсъдено "извънредното събитие, случило се в град Кесон". Затова днес Пхенян въведе режим на строга карантина в Кесон, включително пътна блокада.

Карантинният режим в града е бил въведен още на 24 юли. Смята се, че с коронавируса може да е бил заразен човек, върнал в КНДР на 19 юли, като пресякъл незаконно демаркационната линия с Южна Корея.

Потенциалният заразен е поставен в режим на строга изолация. Данните от направените му тестове обаче не позволяват да се установи дали наистина е заразен, отбелязва Ройтерс.

Северна Корея получи хиляди комплекти с тестове за коронавируса от Русия и други страни и наложи строг контрол на границата си. Хиляди севернокорейци бяха подложени на карантина, но наскоро ограниченията бяха отменени, припомня Ройтерс.

Южна Корея се опитва да потвърди твърденията на Пхенян, че беглец от Северна Корея е пресякъл границата, за да се върне у дома, предаде Йонхап.

Севернокорейците, които напуснат страната, получават тримесечна подготовка за заселването си в Южна Корея, а след това получават подкрепа и надзор от полицията през следващите пет години. Известно е обаче, че на практика е трудно да се следи местоположението им предвид големия брой бегълци от Севера. През 2016 г. те бяха над 30 000, а само през миналата година общо 1047 севернокорейци потърсиха убежище в южната си съседка, отбелязва Йонхап.