Реформата, засилваща правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган, ще бъде подложена на референдум на 16 април, пояснява агенцията, цитирана от БТА.

Пред платформата "Сусма" (Не мълчи), която се бори против цензурата в медиите, турският писател заяви, че е "имал голямо и хубаво интервю" с в."Хюриет", в което е посочил, че "ще гласува с "не" на референдума и е обяснил причините за решението си".

Интервюто, което трябваше да излезе в понеделник, "уви, не бе публикувано", посочи Памук, който е лауреат на Нобеловата награда за литература за 2006 г.

Този епизод илюстрира автоцензурата във водещите медии в Турция в една обстановка на нарастващ натиск върху печата, особено след опита за преврат на 15 юли, отбелязва АФП.

След опита за преврат десетки медии бяха закрити, а стотици журналисти бяха уволнени в рамките на мащабни чистки, предизвикали критики от страна на Европа.

В оставащите два месеца до референдума за конституционната реформа, предвиждаща въвеждане на президентска система, натискът изглежда се увеличава.

Водещ от телевизионния Канал Д, който е част от Доган холдинг, бе уволнен миналата седмица, след като публично обяви, че е против конституционната реформа.