Ислямистката организация Хизбула е готова да действа срещу Израел в отговор на войната му срещу Хамас, заяви високопоставен лидер на ливанската войнствена групировка, след като Иран предупреди, че продължаващата блокада на Газа може да доведе до откриването на нов фронт в конфликта, предаде Блумбърг.

"Ние сме напълно готови - когато настъпи моментът - за всяко действие, което ще извършим", заяви заместник-генералният секретар на Хизбула шейх Наим Касем, цитиран телевизионния канал на групировката "Ал Манар".

Коментарите са сигнал за потенциално разширяване на конфликта и последваха часове след като иранският външен министър Хосейн Амирабдолахиан проведе разговори в ливанската столица Бейрут с Хасан Насрала, лидер на Хизбула, която през 2006 г. води едномесечна война с Израел.

Двамата са обсъдили "отговорностите на всички и позициите, които трябва да се заемат по отношение на тези исторически събития и развойни процеси", се посочва в изявление на Хизбула.

"Разбира се, в случай на продължаване на военните престъпления и хуманитарната блокада на Газа и Палестина всяка възможност и решение от страна на другите течения на съпротивата са възможни", заяви Амирабдолахиан пред репортери в Бейрут, когато беше попитан за възможността за втори фронт.

Като примери за предполагаеми военни престъпления той посочи убийствата на цивилни граждани и прекъсването на електрозахранването в Газа.

През последните няколко дни Хизбула, една от най-мощните милиции в Близкия изток, разменяше огън с израелските войски на границата с Ливан, но ситуацията не прерасна в продължителни боеве.

През последните години закалените в битките бойци на ливанската групировка са участвали в мащабни сражения в Сирия, където се сражават на страната на президента Башар Асад. Хизбула разполага с арсенал от ракети, които могат да достигнат дълбоко в Израел.

Израел се подготвя за очаквана сухопътна офанзива в Газа след нападенията на палестинската групировка от миналия уикенд, в които Иран многократно отрече да е замесен. Израел се зарече да "изтрие" Хамас след нападението, при което загинаха над 1200 души, много от които цивилни.

Амирабдоллахиан обеща да продължи "политическата международна и медийна подкрепа на Иран за палестинската съпротива".

Иран описва мрежата от въоръжени антиизраелски групировки, които подкрепя в целия регион, включително Хамас в Газа и Хизбула в Ливан, като "ос на съпротивата" срещу израелската окупация.

"Продължаването на военните престъпления срещу Палестина и Газа със сигурност ще бъде посрещнато с реакции в другите оси в региона", заяви Амирабдолахиан.

Междувременно стана известно, че Израел е наредил на жителите на северната част на Ивицата Газа да се преместят в южната част на територията в рамките на 24 часа. От своя страна Хамас призова жителите на Газа да не се подчиняват на исканията на Израел.

Същевременно многохилядни митинги в подкрепа на жителите на Газа се проведоха в Ирак, Иран и Йордания. Протести срещу действията на Израел се очакват и в други страни от Близкия изток, включително Ливан и Тунис.

"Този митинг има за цел да осъди случващото се в окупирана Палестина, да спре кръвопролитията и нарушаването на човешките права", заяви пред АФП Абу Каян, един от организаторите на митинга в Багдад.

Жителите на Техеран излязоха по улиците със знамена на Иран, Палестина и Хизбула; много от тях държаха плакати с надписи "Долу Америка" и "Долу Израел" и горяха американски знамена.

По-рано Халед Мешал, бивш лидер на радикалната ислямистка групировка "Хамас", призова хората да "излязат на площадите и откритите пространства в целия арабски и ислямски свят", за да се обединят.

Израелските сили за сигурност се подготвят за безредици и в близост до джамията Ал-Акса в Източен Йерусалим.

Днес израелските военни признаха, че евакуацията на палестинците от северната част на Газа към южната ще отнеме повече от 24 часа.

"Опитваме се да разпределим времето, полагаме много усилия и осъзнаваме, че няма да отнеме 24 часа", заяви говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

Представители на ООН предупредиха, че разселването на 1,1 млн. жители от северната част на Газа ще има опустошителни хуманитарни последици, а Световната здравна организация подчерта, че е невъзможно да се евакуират много от ранените.

В изказването си Хагари обвини "Хамас", че насърчава групировката да подтиква цивилните да пренебрегват заповедта на Израел за евакуация.

"Ние разбираме проблема... Отговорността за него е на Хамас", заяви той, цитиран от Би Би Си.