Границите на САЩ остават затворени за момента за международни пътници, независимо дали те са ваксинирани или тествани за коронавируса. Това обяви днес Белият дом, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"На този етап запазваме съществуващите рестрикции за пътуванията", заяви говорителката на Белия дом Джен Саки.

Тя аргументира това решение по-специално с бързото разпространение на варианта Делта на коронавируса в САЩ и в чужбина.

Докато страните членки на ЕС решиха да отворят границите си за американците, при условие че те са ваксинирани срещу Ковид-19 или представят отрицателен тест, пътниците идващи от Шенгенското пространство, Обединеното кралство и от Ирландия не могат да влязат в САЩ от март 2020 г. Това затваряне на границите бе силно критикувано от сектора на туризма в Европа, но също и от американските предприемачи.

Канада реши да отвори границите си от 9 август за американски граждани и за постоянно пребиваващи в САЩ, които са напълно ваксинирани. Но и в този случая мярката не доведе до реципрочно действие от страна на американските власти.

Вашингтон обяви в началото на юни създаването на работна група с Канада, Мексико, ЕС и Обединеното кралство, за да разгледа въпроса за международните пътувания, като тогава това наведе на мисълта, че може да има смекчаване на рестрикциите. Но не само това не се случи, но САЩ умножиха предупрежденията към американците, изкушени да пътуват зад граница.

Преди седмица Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчаха на американците да не пътуват до Обединеното кралство. Днес към списъка с дестинациите, които трябва да се избягват, бяха добавени Португалия и Испания. За тези страни от ниво 4, което е най-високата степен на епидемиологична тревога, САЩ препоръчват на пътниците да са напълно ваксинирани, преди да потеглят натам и същевременно ги предупреждават, че посещавайки тези държави, те поемат риск.

В самите САЩ, както и в голяма част от света, има ясно увеличение на случаите на зараза заради варианта Делта, който е най-заразният, откакто избухна пандемията. Миналата седмица в света бяха регистрирани 521 800 новозаразени ежедневно.

В САЩ президентът Джо Байдън и други представители, а също и все повече политици от опозицията, призовават за ваксиниране в момент, в който ваксинационната кампания забави темпо през лятото.

Междувременно Ню Йорк ще изисква от всичките си градски служители да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, или да се подлагат на седмичен тест, предадоха световните агенции, като цитираха кмета Бил де Блазио. Мярката ще влезе в сила от 13 септември и ще се прилага за над 300 000 души, сред които полицаи, пожарникари и преподаватели.

"Целта е нашето възстановяване. Целта е да предпазим хората", заяви кметът.

Миналата седмица Де Блазио предупреди, че хиляди служители на болниците в града ще трябва скоро да се ваксинират срещу вируса или ще бъдат тествани всяка седмица.

В Ню Йорк 59 процента от жителите от всякакви възрасти са с най-малко една доза от ваксините срещу коронавируса, но темпото на ваксинационната кампания се забавя.

В национален план само 57 процента от всички американци са получили най-малко една доза, а 49 процента са напълно ваксинирани.

Вариантът Делта представлява над 89 процента от новите случаи на зараза в страната.

Вчера 57 групи, представляващи милиони лекари, медицински сестри, аптекари и други здравни работници, призоваха ваксинацията на здравните работници да стане задължителна в САЩ.