Френската активистка от палестински произход Рима Хасан, която е на седмо място в листата на крайнолявата партия "Непокорна Франция" на изборите за Европейски парламент през юни, е била призована от полицията да даде показания за "оправдаване на тероризма", предаде Франс прес, като се позова на нейната формация.

Адвокатът й Венсан Бренгар потвърди в изявление "информацията, че Рима Хасан е получила (вчера) призовка от съдебната полиция". Самата тя заяви в "Екс", че това са "чисто политически маневри, целящи да компрометират свободата на изразяване по темата за Палестина".

Според призовката, направена публично достояние от вестник "Монд", предизвикващата полемика активистка, която също така е адвокат и специалист по въпросите на бежанците, е призована да се яви в края на този месец, "за да бъде изслушана по обвинение в публична защита на терористичен акт, извършена чрез комуникационна услуга онлайн".

Според документа деянията, в които кандидатката за евродепутат е обвинена, са извършени между 5 ноември и 1 декември, съобщава БТА.

"Припомняме, че Рима Хасан ясно осъди още от първия ден деянията, извършени от "Хамас" на 7 октомври, като ги определи като терористични атаки и заяви, че "е морално неприемливо да се радваме на смъртта на цивилни граждани, както от палестинска, така и от израелска страна", се казва в изявлението на партията.