Говорителят на гимназиалния синдикат, близък до управляващата соцпартия, Стеван Насири заяви, че призивът е да върнат експулсираните ученици, съобщи БТА.

"Неприемливо е при ляво правителство да трябва да се показват документи, за да влезеш в гимназия. Всеки има право на образование", заяви той.

Френското правителство започна вчера административно разследване на обстоятелствата около задържането на 15-годишната Леонарда Дибрани на 9 октомври в Източна Франция. Момичето беше свалено от училищен автобус и депортирано в Косово, след като семейството й изчерпало юридическите възможности да кандидатства за убежище.

Дибрани, която е от ромски произход, заяви пред френски медии тази седмица, че е било изключително срамно да бъде задържана пред съучениците си и че иска да се върне във Франция, тъй като се чувства изгубена в Косово.

Вчера стотици гимназисти се бяха събрали пред ректората в Париж, за да протестират и срещу изгонването от страната на техен съученик, 19-годишния арменец Хачик.

Екстрадирането на ученици с нередовни документи за престой предизвика вчера разногласия в правителството и социалистическото мнозинство в парламента, отнасящи се до имиграционната политика на вътрешния министър Манюел Валс.

На 24 септември Валс заяви по радио Франс ентер, че ромите са "групи с изключително различен начин на живот от нашия и това поражда конфронтация".

Заедно с това министърът каза, че повечето от 20-те хиляди роми в лагери около френските градове никога няма да могат да се интегрират във френското общество и трябва да бъдат върнати в Румъния и България.