Над 6000 протестираха вчера, стигна се и до стълкновения с полицията. Учениците поискаха незабавното връщане както на 15-годишната ученичка, така и на 19-годишния арменец Хачик Качатрян, който също беше експулсиран.

Тази сутрин около 20 парижки гимназии отново осъмнаха блокирани с кофи за боклук и метални заграждения, а хиляди гимназисти се готвят за митинг на площад "Бастилия", съобщиха БТА и БНР.

Протестът е поддържан от ученически синдикати, някои родителски асоциации и политици от радикалната левица, които издигнаха остри лозунги срещу управляващите, включително за оставка на вътрешния министър Манюел Валс.

В лицея "Араго" учителите, идващи за учебни занятия, трябваше да минат през тълпа от освиркващи ги ученици, за да се доберат до сградата, влизайки през учителския вход. Ученическият вход беше напълно блокиран.

Френското правителство започна административно разследване на обстоятелствата около задържането на 15-годишната Леонарда Дибрани на 9 октомври в Източна Франция.

Момичето, което е от ромски произход, беше свалено от училищен автобус и депортирано в Косово, след като семейството му изчерпало юридическите възможности да кандидатства за убежище.

Вижте снимки от протестите