Европейската комисия препоръча да се предостави на Украйна статут на кандидат за членство в ЕС, съобщиха източници на Bloomberg.

"Украинците са готови да умрат за европейската перспектива, искаме да изживеят европейската мечта с нас", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Решението за предоставяне или отказване на статут на кандидатка ще бъде взето от лидерите на ЕС на срещата на върха в Брюксел на 23-24 юни.

Решението изисква всички държави да гласуват "за".

Препоръката на Европейската комисия за предоставяне на Украйна на статут на кандидат за членство в ЕС съдържа условия, които Киев ще трябва да изпълни.

Статутът се дава на Украйна "предварително", без Киев да е изпълнил необходимите условия за това (преди това френският президент Еманюел Макрон заяви, че "при нормални обстоятелства" Украйна няма да получи статута). Украинските власти ще трябва да изпълнят условията по-късно - от това ще зависи дали процесът на присъединяване на Украйна към ЕС ще започне или не.

Ден по-рано се появиха много слухове, че германският канцлер Олаф Шолц, Макрон и италианският премиер Марио Драги са отишли в Киев с предложения по това войната да бъде спряна. Включително подновяване на преговорите с Путин.

Освен на Украйна статут на кандидат за член на ЕС се препоръчва да бъде даден на Молдова, а Грузия ще трябва да изпълни някои условия, преди това да се случи и на Тбилиси.

Пътят пред еврочленството на Украйна ще бъде дълъг, но за нея това е знак на надежда, заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за френската телевизия "Бе Еф Ем", дадено във влака, с който той, заедно с лидерите на Германия и Италия, се върна от Украйна в Полша след еднодневна визита в Киев.

"При нормални обстоятелства Украйна не би могла да бъде кандидатка за членство. Правим го, защото сега там има война", призна Макрон. Той обаче допълни, че Украйна е част от европейското семейство и че по този начин се отправя послание към Русия.

"Пътят ще бъде дълъг, но това е знак на надежда", каза Макрон.

Вчера по време на пресконференция в Киев Макрон каза, че той, заедно с лидерите на останалите три страни, намиращи се там, подкрепят предоставянето незабавно на Украйна статут за кандидатка за членство в ЕС.

В интервюто Макрон каза, че на Молдова също може са бъде даден статут на кандидатка за членство.

Френският президент заяви, че Франция ще продължи да прави всичко възможно, за да помогне на Украйна да спечели войната си с Русия. Макрон добави, че самият той ще продължи да говори с руския президент Владимир Путин всеки път, когато това е възможно. Той добави, че засега разговорите не могат да бъдат подновени в настоящия контекст в Донбас. Макрон също така заяви, че "ние никога не сме преговаряли с Русия за сметка на Украйна".

Френският президент поясни, че тази негова готовност да разговаря с Путин е част от усилията за постигане на споразумение за транспортиране на украинско зърно от украинското пристанище Одеса. Макрон обаче призна, че има малко шанс за подобна договорка. Президентът добави, че преди няколко седмици е говорил по темата с Путин, но руският президент не е искал да приеме идеята за резолюция на ООН по въпроса за износа на зърно през Одеса.

За отношенията си с украинския президент Володимир Зеленски Макрон заяви в интервюто, че те винаги са били добри въпреки полемиките, като по този начин той визираше полемиката, породена от изказването му, че Русия не трябва да бъде унижавана, което беше болезнено прието от украинските власти и от украинския народ.