Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел покани на посещение в Брюксел иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф. Това съобщиха Франс прес и ТАСС, като цитират комюнике на външнополитическата служба на ЕС, в което отново се призовава за "деескалация" на напрежението в Близкия изток.

Във вчерашния си телефонен разговор със Зариф за ситуацията в Ирак Борел подчерта "необходимостта от успокояване на напрежението и деескалация, както и запазването на международното споразумение за иранската ядрена програма, което играе решаваща роля за световната сигурност", се казва в комюникето. Отбелязва се, че Борел е поканил иранския министър в Брюксел за продължаване на обсъждането на този проблем, но конкретна дата не се посочва.

Ръководителят на европейската дипломация "изрази дълбоко безпокойство във връзка с ескалацията на насилието и конфронтацията в Ирак, включително убийството на генерал Касем Солеймани" /командващ силите "Ал Кудс" на Корпуса на гвардейците на ислямската революция/, в резултат на американски ракетен удар в района на летището в Багдад, се посочва в комюникето. Борел "призова Иран да проявява сдържаност и внимателно да преценява ответните си действия, за да се избегне по-нататъшна ескалация, която ще навреди на целия регион и жителите му", отбелязва външнополитическата служба на ЕС.