Иранският президент Ебрахим Раиси се закани днес да отмъсти за убийството на иранския генерал Касем Солеймани, ако бившият президент на САЩ Доналд Тръмп не бъде съден, предаде Ройтерс.

Заканата идва в деня, в който се отбелязва втората годишнина от смъртта на Касем Солеймани. При наредена от Тръмп атака с дрон на 3 януари 2020 г. на летището в Багдад бяха убити генерал Касем Солеймани, главнокомандващ елитните сили "Кудс" на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР), и Абу Махди ал Мухандис, заместник-командир на подкрепяната от Иран иракска шиитска милиция "Хашд аш Шааби" ( "Сили за народна мобилизация").

Раиси заяви в телевизионна реч, че трябва да бъде съден и бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпейо.

"Експрезидентът на САЩ Доналд Тръмп и бившият ръководител на Държавния департамент Майк Помпейо трябва да бъдат изправени пред съд и да отговарят за извършеното престъпление. Ако справедливостта не възтържествува, то ще последва възмездие от страна на иранския народ", каза Раиси, цитиран от ТАСС.

Междувременно Иран изпрати писмо до ръководителя на Общото събрание на ООН, в което призовава организацията да приеме резолюция, осъждаща убийството на иранския генерал Касем Солеймани. Това предаде ДПА, като се позовава на местни медии, публикували писмото.

"ООН трябва да изчерпи всичките си възможности, включително под формата на резолюция, да осъди този терористичен акт и да избегне подобни престъпления в бъдеще", отбелязва в писмото Мохамад Дехган, вицепрезидент по правните въпроси.

Според Техеран по онова време ген. Солеймани е бил на дипломатическа мисия в Ирак.

Нападението саботира съблюдаването на международното право и мира в района, отбелязва в писмото Дехган. ООН трябва незабавно и най-сурово да осъди този нечовешки акт, допълва той.

Откакто Солеймани беше убит, Иран, и най-вече Корпусът на гвардейците на ислямската революция, призовават за отмъщение. Техеран разкритикува също мълчанието на международната общност за атаката.

Силите за специални операции "Ал Кудс", командвани от Солеймани са смятани за подразделение на Корпуса на гвардейците, действащо в чужбина. Те изиграха особено важна роля в конфликта в Сирия и помогнаха на президента Башар Асад да остане на власт.

Иран многократно е заявявал, че Западът трябва да е благодарен на Солеймани, че е попречил на настъплението на терористичната групировка "Ислямска държава".

В Иран Солеймани е смятан за национален герой, но за САЩ той е терорист и лице на иранската намеса в района.

Дронове с бомби срещу коалицията

Два дрона с експлозиви, насочени срещу военни от многонационалната антиджихадистка коалиция, ръководена от САЩ, бяха прехванати и свалени в Багдад, предаде Франс прес, като се позова на източник от коалицията.

Двата дрона са били насочени към летището на Багдад, където има военна база, в която е разположен малък брой военни от коалицията.

"Няма да ви позволим да останете след днешния ден на земите на мъчениците", гласяха някои от плакатите, а демонстранти стъпкаха знамената на САЩ и Израел.

Убийството на Солеймани и Ал Мухандис изправи САЩ и Иран на ръба на пълномащабен конфликт и предизвика възмущение в Ирак, подтиквайки иракския парламент да приеме дни по-късно юридически необвързваща резолюция, призоваваща за изтегляне на всички чуждестранни войски от страната.